Publicat în Actual, Diverse, Interesante, Manipulare, Politică, Social

Ne vor proşti…


Uitaţi-vă la televizor şi veţi vedea că ne vor proşti. Uitaţi-vă in supermarket şi veţi vedea că ne vor proşti. Uitaţi-vă pe buletinul de vot, şi negreşit veţi vedea că ne vor proşti. Uitaţi-vă pe factura de mobil şi veţi vedea acelaşi lucru. Nu e nimic rău în asta. Asta vor ei… Şi noi ne dorim atâtea lucruri necreştineşti, nu? Acesta este felul de a fi al lumii.

Problema intervine atunci când dorinţa lor se transformă în realitate, nu neapărat printr-o prestidigitaţie magico-socială, ci prin simpla noastră lene şi laşitate.

<<Creştinismul neajutorat şi neputincios este o concepţie eretică deoarece nesocoteşte îndemnul Domnului (Matei 10,16: “fiţi înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii”) şi trece peste textele Sfântului Pavel (Efes. 5,17: “Drept aceea, nu fiţi fără de minte”, II Tim. 4,5: “tu fii treaz în toate…”, Tit. 1,8: “să fie… treaz la minte” şi mai îndeosebi I Cor. 14,20:  “Fraţilor nu fiţi copii la minte, ci la răutate fiţi copii, iar la minte fiţi oameni mari”).

Nicăieri şi niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim proşti. Ne cheamă să fim buni, blânzi, cinstiţi, smeriţi cu inima, dar nu tâmpiţi. >> (Jurnalul Fericirii –  Nicolae Steinhardt, p. 19)

În momentul în care reuşeşti să îţi dai jos de pe ochi vălul magic prin care vezi o realitate “prelucrată” şi nu adevărul adevărat, nu poţi decât să simţi milă pentru cei care încă orbecăie prin “realitatea” socială creată de magia modernă. Această formă de magie –  subtilă şi discretă în scopuri, dar pătimaşă şi foarte la vedere în mijloace – are rolul unui anestezic. În loc să ne punem întrebări, mai bine ne uităm la ştiri. În loc să căutăm, mai bine luăm ce ni se dă. În loc să veghem, mai bine moţăim la televizor. În loc să ne ocupăm de lucruri esenţiale, mai bine “digerăm” nimicuri (şi apoi nu înţelegem de ce suntem frustraţi).

Dar să ne înţelegem… Nu este vina lor. Avem toate mijloacele de apărare la îndemână, începând cu inteligenţa şi terminând cu liberul arbitru, dar alegem să ne lăsăm prostiţi. E mai simplu, e mai comod, iar subtilitatea magiei moderne este şi un pretext nemaipomenit: “Eu am vrut… dar m-au păcălit!”. Funny!… Prostul păcălit care îşi ia ca aliat tocmai pe cel care l-a viclenit.

Autor:

Adevărul le foloseşte celor care-l ascultă, dar le face rău celor care-l spun. (Winston Churchill)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s