Publicat în Economie, Manipulare, Politică, Social

Scurtă reflecţie asupra noţiunii de „Stat”


Pierre-Joseph Proudhon a dat o descriere savuroasă a ,,inconvenientelor” interne ale statului:
,,A fi guvernat înseamnă a fi urmărit, inspectat, spionat, dirijat, mânat de lege, numărat, înregimentat, înrolat, îndoctrinat, moralizat, controlat, verificat, apreciat, evaluat, cenzurat, comandat de către creaturi care nu au nici dreptul, nici înţelepciunea, nici virtutea să facă asta. A fi guvernat înseamnă a fi la fiecare operaţiune, la fiecare mişcare notat, înregistrat, pus la socoteală, taxat, ştampilat, măsurat, numărat, evaluat, autorizat, mustrat, avertizat, supus interdicţiilor, îndreptat, corectat, pedepsit. Sub pretextul folosului public şi în numele interesului general eşti pus să contribui, eşti muştruluit, jecmănit, exploatat, monopolizat, extorcat, storcoşit, tras pe sfoară, jefuit; apoi, la cea mai mică rezistenţă, la primul cuvânt de împotrivire, eşti reprimat, amendat, umilit, hărţuit, vânat până în pânzele albe, supus abuzurilor, bătut, dezarmat, legat, sugrumat, închis, judecat, condamnat, împuşcat, deportat, sacrificat, vândut, trădat; şi ca să se pună capac la toate, batjocorit, zeflemisit, ridiculizat, ultragiat, dezonorat. Asta este guvernarea; asta este justiţia ei; asta este moralitatea ei”.

Dar să vedem câte sunt adevărate şi câte false şi mai ales dacă percepţia pe care o avem noi despre stat este una corectă, rezultată din fapte/cunoştinţe concrete sau doar una rezultată din educaţia pe care o primim şi din cultura socială ai cărei membrii suntem.

Privind in jurul nostru, constatăm că ne aflăm în mijlocul unui sistem de control şi dominaţie, având ca principal instrument statul, sistem care are la bază frica de anarhie, noţiune asimilată haosului şi lipsei de ordine socială. Acest sistem se perpetuează şi se recrează de-a lungul întregii noastre civilizaţii, prin intermediul educaţiei.

Întregul sistem de educaţie are trei funcţii principale, dintre care transmiterea de cunoştinţe este abia ultima dintre acestea. Prima funcţie a şcolii este – după cum spunea şi Piaget – să îl obişnuiască pe elev cu spiritul de subordonare faţă de autorităţi, reprezentat la nivelul lui de profesori, comisii de examinare, etc. Cea de-a doua funcţie a sistemului de educaţie este aceea de a transmite pe toate canalele ideea că dacă cineva (oricine, orice organism, instituţie, etc) – o autoritate sau o putere superioară nouă – nu ne domină, nu ne controlează sau nu ne supraveghează, atunci vom cădea în animalitate şi haos. Suntem învăţaţi că trebuie să ne obşnuim cu aceşti CONTROLORI (în fapt nişte manipulatori ai vulgului), dar nu ni se suflă nici un cuvânt despre cine anume îi controlează pe aceşti controlori şi în baza cărui drept acţionează aceştia. De asemenea, nu ştim nimic despre ţintele pe care doresc să le atingem, despre modelul de societate pe care aceştia doresc ca noi să îl construim.

La o analiză atentă observăm că acest model de societate nu este unul al armoniei sociale şi al fericirii noastre. Iar toată această ordine impusă atât suav prin mijloacele manipulării, dar şi brutal prin instrumente de represiune (a se vedea citatul de mai sus), nu reprezintă decât un generator de suferinţe, nedreptate, războaie, cinism, dominare şi exploatare a celui mai slab, decadenţă şi risipă generalizată. Idealul şi obsesia fiecărui om a devenit dorinţa de a deveni mai puternic, de a ajunge cât mai sus pe piramida socială de unde să îi poată controla pe ceilalţi, de unde să poată decide pe cine pedepseşte şi pe cine recompensează. Sistemul se auto-alimentează, devenind un cerc vicios din care nu se poate ieşi decât printr-o analiză atentă a acestuia.

Autor:

Adevărul le foloseşte celor care-l ascultă, dar le face rău celor care-l spun. (Winston Churchill)

14 gânduri despre „Scurtă reflecţie asupra noţiunii de „Stat”

 1. Si cum putem face oamenii sa analizeze acest sistem? Eu am incercat ca sa explic multora, dar fara succes. Exista vreo speranta?

 2. Bineinţeles! Important este ca noi să ne vedem de treabă şi să nu abdicăm de la principii. Pentru a face Binele este nevoie de efort. Doar Răul este cel care nu solicită efort atunci când îl faci.

 3. Silviu ştii că toată chestia asta poate duce uşor către o psihoză. Înlocuirea statului cu alta formă de organizare nu face decat să confirme un singur principiu: Ca să coexiste, oamenii au nevoie de reguli, atlfel am fi niste animale. Progresul civilizației a fost unul anevoios si plin de obstacole, iar rezultatul este unul extraordinar. Privind în trecut, daca Mihai Eminescu s-ar fi teleportat azi în New York, cred că ar fi zis ca este Paradisul.

  Deci totul depinde din ce punt de vedere privești, dacă esti nemulțumit de Stat probabil te regăsesti în ceea ce ai scris tu mai sus. Lucrurile nu stau chiar așa simplu.

 4. Ăsta e un subiect care nu poate fi lichidat în câteva rânduri. O să punctez doar asupra faptului că într-adevăr Statul prezentat de tine este aşa „rău”, dar asta are o explicaţie simplă : aşa cum „fiecare naţie îşi are liderii pe care şi-i merită”, tot aşa îşi are şi Statul pe care şi-l merită ! În ziua de azi, Statul este totuşi „mai puţin rău” decât în trecut, tocmai deoarece noi suntem mai puţin răi. Asta nu înseamnă că e „bun”, deoarece va fi întotdeauna loc de mai bine, tot aşa cum oamenii vor deveni din ce în ce mai buni ! Devine logic atunci, că „îmbunătăţirea statului”, se realizează îmbunătăţindu-ne pe noi înşine ! Deci, evoluţia Statului, este determinată de evoluţia oamenilor şi este un proces continuu, tinzând spre infinit, chiar dacă, cu „suişuri şi coborâşuri” !… acum am fi într-o „depresiune”, ceea ce ne poate da ceva speranţe…dar…
  Desigur că anumiţi oameni ar dori această EVOLUŢIE mai rapidă, dar asta se poate petrece numai cu ocazia unui ELEMENT DECLANŞATOR DEVASTANT ! … doar se spune din bătrâni, că războaiele şi nenorocirile în general, ne fac mai buni !? Oricum, de REGULI va fi nevoie şi în continuare, iar unde sunt REGULI, sunt şi CONSTRÂNGERI şi tot tacâmul, deoarece la orice forţă de acţiune, se opune o forţă de reacţiune ! Entitatea acestor forţe, poate fi „reglată” prin EDUCAŢIE, care e musai să aibă la bază ADEVĂRATE VALORI şi astfel, saltul calitativ e asigurat !
  Conceptul de Stat este foarte complex şi de aceea eu o să apelez la INDUCŢIE : eu văd Statul ca pe o Familie ! … încearcă să-ţi imaginezi Statul ca pe o familie ce trăieşte fericită şi în armonie !

 5. Interesantă comparaţie. Însă ce avem de făcut atunci când capul „familiei” vine mereu beat acasă, face scandal, consumă banii pe curve şi „păcănele” şi nu se îngrijeşte ca cei pe care îi are în grijă să ducă o viaţă demnă şi decentă? Dacă Statul este să fie ca o familie, atunci să fie ca o familie în toate aspectele sale.

 6. …aia nu e o „familie fericită şi armonioasă”. Soluţia în cazul pe care-l prezinţi şi o prezintă şi România azi, pleacă de la conceptul că STATUL SUNTEM NOI ! Când un membru al „familiei”, inclusiv „capul”, are ALTE VALORI DECÂT CELE NATURALE, este adus pe calea cea bună de ceilalţi membri ai „familiei”. Statul de azi, este un STAT MAFIOS (că nu întâmplător MAFIA se mai cheamă şi FAMILIA !?). Problema noastră de azi, este că „ceilalţi membrii ai familiei” sunt confuzi în ceea ce priveşte VALORILE şi „legume” afectate de Sindromul Stockholm şi în întunericul Mitului Cavernei … chiar şi cei „conştienţi” că mai există şi alte valori, sunt afectaţi de „Sindromul drobului de sare” !!!… dacă nu ar fi aşa, „capul familiei” ar fi fost trimis de mult la „reeducare”, după milenii de când îşi face mendrele ! Realitatea probată de Istorie, este că e suficientă o „minoritate” pentru a impune majorităţii şi inclusiv „capului”, UN NOU SET DE VALORI… ştiţi vorba aia cu „buturuga mică” !? Despre cum văd eu Statul actual şi cel corespunzător unei NOI PARADIGME aici : https://www.facebook.com/groups/141387601036/doc/10150374733081037/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s