Publicat în Actual, Diverse, Recomandări de lectură, Social

Şase pălării gânditoare


Îmi propun să încep să fac și câteva recomandări de lectură și tare m-aș bucura ca astfel să începem să ne recomandăm unul altuia cărțile care ne-au plăcut, care ne-au marcat sau pur și simplu pe care le considerăm interesante. Încep cu o carte care merită citită şi care ne propune o metodă simplă și comprehensibilă de eficientizare a gândirii. Este greu de digerat, de fiecare din noi, faptul că nu gândim eficient. Dar asta se reliefează cel mai bine prin prisma rezultatelor pe care le obținem. Oare obținem eficiența maximă, ca rezultat al gândirii noastre? Oare ne-am putea îmbunătăți modul de a gândi? Oare există vreo metodă de eficientizare a mecanismului gândirii? Iată doar câteva din întrebările la care Edward de Bono încearcă să le dea un răspuns în acestă carte, prin prezentarea metodei celor „şase pălării gânditoare„.

Această metodă – descrisă admirabil în această carte – a fost pusă la punct de părintele conceptului gândirii laterale, Edward de Bono (lateral thinking – termen preluat de Oxford Dictionary, care indică și paternitatea termenului). Teoriile și conceptele lui au fost adoptate de către sisteme de educație din mai multe tari si, bineînțeles, sunt folosite si in sectorul privat, in cadrul unor companii importante de pe toate continentele lumii: ABB, IBM, Statoil, Siemens, NASA, DuPont, NTT, Shell, BP, Federal Express, etc.

 Gandirea reprezinta resursa suprema a omenirii. (Edward de Bono)

De cele mai multe ori oamenilor le place să discute în contradictoriu, pentru că astfel pot demonstra cât sunt de deștepți. Își demolează adversarii cu argumente , ego-ul este slăvit, dar oare este aceasta o metodă eficientă de gândire? Practica demonstrează că argumentația sterilă nu este eficientă și nici constructivă, atâta vreme cât nu se concretizează şi în rezultate şi idei practice. Este complet absurd ca un om să evite în mod conștient anumite fațete ale raționamentului, să păstreze pentru el o anumită informație sau un punct de vedere, care dacă ar fi dezvăluit „oponentului”, ar conduce la slăbirea argumentației sale. Şi totuși, de câte ori nu facem acest lucru, mai ales atunci când dorim să demonstrăm cu orice preț că avem dreptate. Cel mai mare impediment în calea unei gândiri rapide şi eficiente este de cele mai multe ori propriul orgoliu, pentru că, așa cum spune şi autorul „oamenii au tendința de a utiliza gândirea pentru a-şi scoate în evidență personalitatea„. Şi aici intervine noutatea adusă de această metodă:

 Gândirea în contradictoriu exacerbează orgoliul. Gândirea prin metoda celor șase pălării o elimină. Cu ajutorul ei, îţi afirmi personalitatea, evoluând bine în cazul fiecărei pălării. metoda celor șase pălării oferă o explorare neutră şi obiectivă a unui subiect; disputa nu face acest lucru.

În prezentarea metodei sale, Edward de Bono pune în lumină și „confuzia” ca inamic principal al gândirii eficiente, făcând apel la o comparație admirabilă. Dar cel mai bine să-l lăsăm pe el să ne explice:

Confuzia este cel mai mare inamic al gândirii corecte. Încercăm să facem prea multe lucruri în acelaşi timp. Căutăm informații. Suntem conduși de sentimente. Căutăm idei și opțiuni noi. Încercăm să fim precauți. Vrem să găsim beneficii. Trebuie să facem o mulțime de lucruri.

Este destul de dificil să jonglezi cu șase mingi în același timp. Este mult mai simplu să arunci mingile în aer pe rând. Prin metoda celor șase pălării, încercăm să facem un singur lucru o dată. Într-un anumit moment, analizăm pericolul (pălăria neagră). În alt moment vrem să descoperim idei noi (pălăria verde). Vine timpul să ne concentrăm asupra informațiilor (pălăria albă). Nu încercăm să facem totul deodată. Procedeul de imprimare în culori constă în imprimarea fiecărei culori separat, pe rând, obținându-se în final efectul coloristic dorit. La fel se întâmplă și cu gândirea în cazul metodei celor șase pălării – facem lucrurile pe rând și în final obținem imaginea completă.

Acest raționament se bazează pe nevoia absolută de a ne separa tipurile de gândire. […], creierul este sensibilizat să caute pericolele și beneficiile printr-o structură chimică diferită.

La aterizare, avioanele zboară adeseori peste parcări de mașini. Dacă încerci să distingi doar mașinile galbene, acestea vor ieși în evidență imediat. Este un exemplu de sensibilizare.

Nu poți fi sensibilizat în mai multe direcții simultan, așa că atunci când ne propunem să acoperim toate aspectele unei chestiuni în același moment, gândirea va fi sub nivelul optim pentru fiecare din ele.

În esență, metoda celor șase pălării gânditoare nu reprezintă decât un amuzant joc de roluri care ne propune să împărțim felul de a gândi în șase categorii, fiecare din acestea simbolizată de o pălărie, fiecare de altă culoare: albă, roșie, neagră, galbenă, verde și albastră. Apoi nu trebuie decât să purtăm pe rând aceste pălării pentru a parcurge întreg spectrul gândirii, obținând în final o imagine clară de ansamblu și o soluție la problema luată în discuție. În loc să fie preocupat de emoții, logică, informații, speranță și creativitate în același timp, gânditorul are acum posibilitatea să le abordeze separat, prin simpla așezare a unor pălării imaginare pe cap.

Culoarea fiecărei pălării are, de asemenea, legătură cu rolul ei:

 Pălăria albă. Albul este neutru şi obiectiv. Pălăria albă este legată de fapte obiective şi de cifre.

Pălăria roşie. Roşul sugerează furie, patimă emoţii. Pălăria roşie furnizează un punct de vedere emoţional.

Pălăria neagră. negrul este sobru şi serios. Pălăria neagră semnifică prudenţa. Ea evidenţiază punctele slabe ale unei idei.

Pălăria galbenă. Galbenul este însorit şi pozitiv. Pălăria galbenă este optimistă şi conţine speranţa şi gândirea pozitivă.

Pălăria verde. Verde înseamnă iarbă, vegetaţi şi creştere fertilă, abundentă. Pălăria verde indică creativitate şi idei noi.

Pălăria albastră. Albastrul este rece, fiind şi culoarea cerului, care se află deasupra tuturor lucrurilor. Pălăria albastră vizează controlul, organizarea procesului de gândire şi folosirea celorlalte pălării.

Rezultatele metodei prezentate în această carte nu vor întârzia să apară, atât în plan individual, cât şi la nivelul organizațiilor care o aplică. La nivel individual ne vom disciplina „să gândim pe rând cu fiecare pălărie pe cap”, analizând fiecare fațetă a problemei (chiar și acelea pe care altădată le lăsam neexplorate), obținând o imagine cât mai aproape de realitatea obiectivă. La nivel organizațional vom observa că ședințele durează mai puțin, materializarea hotărârilor se va face mai repede, conflictele la nivel individual vor deveni conversații utile, iar discuția cu o pălărie pe cap extrem de amuzantă şi plină de optimism.

Autor:

Adevărul le foloseşte celor care-l ascultă, dar le face rău celor care-l spun. (Winston Churchill)

Un gând despre „Şase pălării gânditoare

 1. interesant blog
  și mult mai mult decît o … amuzantă… ”evaluare” aplăriilor

  … constat că,m poate nu întîmplător, eu port o pălărie albă, cu o eșarfă-accesoriu albastru=închis…
  🙂
  încerc să revin

  (eu nu am blogroll, poate voi deschide la vedere pe cel de pe blogul mic…)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s