Publicat în Actual, Diverse, Economie, Manipulare, Politică, Social

„Piramida inversată” sau „Cum de are USL-ul 55%?”


De ieri, circulă pe Facebook o serie de articole având la bază un articol iniţial publicat în Ziarul Financiar (întreg articolul poate fi citit aici). Esenţa articolului este aceea că economia stă pe o piramidă inversată: 3,1 mil. salariaţi din privat susţin 15 milioane de bugetari, copii, pensionari şi asistaţi social. 5,3 milioane de pensionari, 4 milioane de copii şi adolescenţi sub 18 ani, 1,2 milioane de bugetari şi 400.000 de angajaţi din companiile de stat sunt susţinuţi din contribuţiile, taxele şi impozitele plătite de cei 3,1 milioane de angajaţi rămaşi în mediul privat. La aceştia se adaugă cei 3-4 milioane de români care practic nu se regăsesc în nicio statistică, muncind fie la negru, fie în agricultura de subzistenţă.

Piramida economiei româneşti

Articolul este foarte intersant şi merită lecturat cu mare atenţie. Cu toate aceste nu îmi propun să îl comentez, deoarece nu cred că mai este ceva de adăugat aici, ci vreau să mă aplec mai mult asupra resorturilor intime care fac legătura între această stare de fapt din România – un model economico-social total nesustenabil – şi „succesul” la publicul din România al alianţei USL. Aparent nu pare a exista o astfel de legătură, însă ea există şi îşi are rădăcinile adânci înfipte în lipsa educaţiei economice a omului de rând din România şi manipularea cvasi-totală la care este supus pe mai toate canalele media aservite polilor de putere care au tot interesul ca această stare de fapt să se perpetueze şi pe viitor.

Pentru a vedea ce părere au românii de rând cărora li se pune în faţă o astfel de radiografie a tabloului economico-social românesc am încercat să analizez comentariile iscate, atât pe Facebook, cât şi pe site-ul Ziarului Financiar, de acest articol. Am vrut să văd ce părere au oamenii şi cum văd ei ieşirea dintr-o astfel de situaţie. Însă, nu mică mi-a fost mirarea să descopăr că mai mult de jumătate din aceste comentarii sunt profund ostile acestei prezentări a realităţii din România, considerând-o tendenţioasă şi neadevărată. Procentul acestor comentarii negative se apropie exact de procentul scontat de alianţa USL la viitoarele alegeri. Oare să fie o simplă coincidenţă? Nu cred.

Să vedem acum, în ce constă iritarea acestor oameni care nu consideră adevărat acest tablou al unei Românii care se sprijină doar pe umerii a 3,1 milioane de salariaţi din domeniul privat.

De exemplu, utilizatorul Hogea atrage atenţia autorilor articolului într-un mod vehement: „nu mai trageti spuza pe privati care nu-si platesc impozitele la stat si nici asigurarile de sanatate!„. Deci, vina aparţine tot celor din mediul privat (baza aceea mică a piramidei sociale din imaginea de mai sus) care nu îşi plătesc impozitele. Dacă şi le-ar plăti fără să crâcnească, totul ar fi bine şi frumos şi nu am mai avea aceste probleme. Hogea însă nu ne spune nimic de numărul celor care plătesc – de bine de rău – pentru a-i susţine pe cei aflaţi deasupra în respectiva piramidă. Concluzia lui este aceea că vina aparţine exclusiv privaţilor pentru că nu plătesc tot.  „Gică anti-contra” are o altă opinie, tot negativă cu privire la acest articol. El ne spune că nici „angajatii de la companiile de stat si nici profesorii sau angajatii de la primarii” nu sunt plătiţi din „bugetul de asistenta sociala”. Am lecturat articolul din nou şi nu am găsit locul în care se spune acest lucru. Trecând peste acest fapt minor, ceea ce vrea „Gică anti-contra” să ne spună este faptul că toţi aceşti „angajatii de la companiile de stat, profesorii sau angajatii de la primarii” nu primesc salariile ca nişte talaghiri fără a face nimic, ci că ei prestează o muncă de utilitate socială. Las la o parte tot ceea ce ţine de eficienţa acestei munci prestate şi de faptul că „serviciile” oferite de aceştia nu sunt cerute în mod expres de piaţă şi că producerea lor nu se supune regulilor acesteia şi îl întreb pe  „Gică anti-contra” de unde provin totuşi banii din care sunt plătiţi aceşti bugetari? Există cumva un copac miraculos în care cresc bani, iar guvernul se caţără în el şi îi culege pentru a efectua aceste plăţi salariale? O fi existând şi nu am aflat eu de existenţa lui.

Tirul comentariilor acide la adresa mesajului articolului cu pricina continuă nemilos. Alţi cetăţeni se arată profund indignaţi de prezentarea acestei „teme pediste” pe care autorii încearcă „să o strecoare perfid în creierul colectiv”. Comentariul utilizatorului „Dezgustat” este elocvent în acest sens: „Pai dupa mintea autorilor 3,1 mil „privati” sustin restul populatiei? Simplista gandire! Dar rau de tot! Incercati sa traiti din curentul electric de la privati, din cfr-ul privat, din posta privata, din sistemul medical privat, din apa-canal de la privat, din scolile private si din politia&armata&pompierii privati, etc.„. Am citit şi m-am cutremurat. Cum oare am putut să mă gândesc vreodată că aş putea trăi folosind curentul electric „de la privaţi”? În nemernicia mea ca un câine turbat ce sunt, am considerat că societatea germană funcţionează mai bine ca cea românească. Acolo am văzut, trăit şi experimentat că se poate plăti curentul electric şi „la privaţi”. Acolo cetăţeanul de rând pur şi simplu ÎŞI ALEGE compania de electricitate pe care o doreşte asta neînsemnând că i se trage un alt fir electric oridecâte ori îşi schimbă compania de electricitate sau că vine cineva şi-i trage un fir special de la un stâlp special de electricitate are aparţine exclusiv respectivei companii. Totul acolo decurge natural şi transparent pentru utilizatorul casnic, care este absolut LIBER să-şi aleagă compania furnizoare de electricitate. Vă rog să mă iertaţi că am putut visa şi pentru România un astfel de sistem. De asemenea, în nemernicia mea am gândit posibil un sistem medical în care să fiu liber să-mi aleg compania la care să-mi fac asigurarea de sănătate. fără a mai arunca banii într-un sac fără fund de unde o sumă de hiene flămânde se înfruptă în timp ce marea parte a populaţiei beneficiază de servicii medicale demne de Guineea Ecuatorială a anilor ’70. Tot în Germania, am experimentat şi aşa ceva. Am avut de ales între ofertele mai multor companii de aisgurări. În schimbul unei sume mai mari sau mai mici îţi poţi alege pachetul de sănătate dorit. Dar cine să aibă interesul de a implementa aşa ceva în România? Cine să aibă interesul ca cineva direct interesat – cum este cazul companiei de aisgurări – să aibă posibilitatea de a controla cum se cheltuiesc banii respectivi? Totul la noi trebuie să se facă opac, ascuns de ochii cetăţeanului care în loc să fie servit cu servicii de calitate este servit cu lozinci „reîncălzite” din patru în patru ani. Cetăţeanul e considerat prea prost pentru a-şi bate el capul cu lucruri atât de savante, cum ar fi de exemplu… ceea ce îşi doreşte. Statul ne spune prin toate mijloacele că suntem prea proşi pentru a şti exact ce ne trebuie şi de aceea ne face hatârul de a se ocupa de persoanele noastre nevolnice asigurându-ne – cum ştie el mai bine – cele de trebuinţă: curent electric, piramidoane şi feşe sterile, dar şi  educaţia, poliţia şi pompierii.

Prin noianul de aprecieri negative la adresa articolului se strecoară şi un mesaj profund de dreapta, aşa cum este acela al lui „Hombre”: „Foarte bun articolul. Motivul pt care s-a ajuns aici este pur electoral, doar bugetarii/pensiionarii/asistatii social se duc la vot deoarece pe ei chiar ii intereseaza rezultatul. Pt ei guvernul care „le da” este unul bun, iar cer care nu le da este unul rau. Deci si politicienii s-au adaptat la cerintele pietei. Solutia ar fi suspendarea dreptului de vot pt bugetari/pensionari. Sau macar dreptul de vot doar pt o camera inferioara a parlamentului, unde sa nu se poata discuta legi fiscale.„. Ca şi talibanii celeilalte tabere de stânga (adepţi lui „Să ni se dea!„) şi acest user păcătuieşte prin radicalismul părerii susţinute aici. Pur şi simplu, în accepţiunea lui, trebuie îndepărtaţi de la luarea deciziei toţi cei care gândesc altfel. A-i educa şi a-i face să înţeleagă realitatea efectivă este un demers mult prea dificil de realizat… deci nu merită să ne batem capul. Trist!…

Utilizatorul „Moi” – la fel de indignat – ne prezintă şi el versiunea sa: „Problema este falsa. Cei 3,1 milioane de lucratori la privat cred ca platesc la bugetul asigurarilor sociale mai putin decat cei 1,2 milioane de bugetari. nu mai puneti pe tapet artificiala problema a ”bugetarului” intretinut de privat platit jumatate la negru. Privatii, care 50% nu platesc taxe pe jumatate din salarii mai incarca si platile diverselor ajutoare si mai si beneficiaza de asigurarea sanatatii, la fel cu bugetarii taxati la 100% din salariu. De inechitatea asta nu aud nimic, in schimb aud ca privatii sunt impovarati de taxe. Asta-i regula jocului si ar trebui respectata„. La fel ca şi Hogea mai sus, utilizatorul Moi ne spune că vina este a acestor privaţi nenorociţi care nu îşi plătesc în întregime taxele în timp ce bugetarii sunt taxaţi 100%. Curios totuşi… Moi nu ne spune de unde sunt totuşi plătiţi aceşti bugetari cărora li se aplică impozitul corect? Ca şi Hogea, cred că presupune a priori existenţa copacului miraculos în care cresc banii culeşi de guvern – care în mărinimia sa nemărginită –  ne plăteşte pe toţi. Ciudată optică!…

Mai jos, Dana se arată şi ea indignată: „de ce considerati bugetarii niste asistati social? si ei platesc contributii sociale la fel ca toata lumea„. Chiar aşa?!… Nesimţiţi mai suntem. Ca şi cei de mai sus şi ea uită să ne precizeze de unde naiba sunt totuşi plătiţi bugetarii? Misterul se adânceşte şi nu cred că snoavele culese din „gura lumii” vor aduce ceva lumină în această problemă.

Fără a pune accentul pe mesajul articolului şi fără a-l contrazice în vreun fel, El Condor ne ameninţă cu un comentariu revanşard:  „Bun … si cine a „creat” cei 5,4 milioane de pensionari ? Voi, „conducatorii” care ati „emis” o gramada de legi aiuristice si, dupa ce ati pierdut CIOLANUL si nici macar nu aveti bunul simt sa demisionati si sa lasati pe altii competenti sa-si aplice ideile pentru salvarea a ceea ce se mai poate salva. Sau aveti nevoie de o reducere drastica a populatiei, pentru repopularea acestui teritoriu cu „romanii” de etnie „educata” care sunt pe cale de disparitie in tarile lor de bastina … Asteptati : nu mai este mult si ELECTORATUL fraier o sa-si incerce din nou norocul si dupa aceea mai putem sta de vorba …„. Nu ştiu dacă redactorii Ziarului Financiar îşi pun mintea cu el, dar eu îmi permit să-i indic o sursă care ar putea să-l lămurească cu privire la crearea celor 5,4 milioane de pensionari. El Condor aruncă un ochi aici. Cred că tocmai eşti pe cale să votezi pe cei care au creat acest decalaj. 😉

În concluzie, doar citind aceste comentarii am înţeles fenomenul simpatiei de care se bucură USL-ul. Un mister pe care nu reuşeam să-l elucidez nicicum. Ei bine fraţilor… acesta e motivul. Pur şi simplu sunt oameni care încă mai cred că banii cresc în copaci, care mai cred că este musai să fie plătiţi indiferent de ce activitate prestează – solicitată de societate sau ba! – indiferent de cât de eficient sau nu o prestează, oameni care consideră că duşmanii lor sunt „privaţii” nenorociţi care nu-şi plătesc impozitele, oameni care aşeaptă de la guvern o vigilenţă mai mare (să nu mai scape picior de privat neimpozitat) şi aşa mai departe. Procentul acestor oameni în societatea românească pare să fie exact acela al USL. Dar evident, asta e doar o coincidenţă şi speculaţie… 😉

Reclame

Autor:

Adevărul le foloseşte celor care-l ascultă, dar le face rău celor care-l spun. (Winston Churchill)

6 gânduri despre „„Piramida inversată” sau „Cum de are USL-ul 55%?”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s