Publicat în Diverse, Economie, Interesante, Manipulare

Aspecte pozitive ale paradigmei economice actuale


După ce am văzut în altă parte, „Ce ar trebui să fie şi nu este teoria economică actuală„, pentru o mai bună apreciere a acestei paradigme economice moderne şi a situaţiei economico-sociale la care s-a ajuns, se impune să analizăm cu obiectivitate şi celălalt taler al balanţei. În lipsa acestei analize am putea arunca şi copilul din copaie, odată cu apa murdară şi am putea fi acuzaţi pe bună dreptate de lipsă de obiectivitate.

Centrată în jurul concurentei acerbe, economia de piata de tip libertatist aduce odată cu dezavantajele majore pe care le-am vazut până acum, şi după cum o să vedem şi în continuare, şi o serie de avantaje certe care trebuiesc luate în considerare, dacă dorim să fim obiectivi până la capăt. Avantaje în acest context nu se referă atât la rezultate (care am vazut (şi vom vedea şi în continuare) că sunt doar în aparenţă pozitive), ci mai mult la eficienţa mijloacelor prin care sunt atinse anumite rezultate intermediare.

Poate cel mai pregnant avantaj adus de acest tip de economie este acela al dezvoltării unor principii solide de conducere a oamenilor şi proceselor, foarte fundamentate din punct de vedere ştiinţific. Secole de experienţă în acest domeniu au condus la aprofundarea metodelor şi mecanismelor prin care se poate obţine maximul de plus-valoare într-o situaţie dată. Ar fi absurd să acuzăm toţi întreprinzatorii că ar participa la o conspiraţie gigant menită să ducă la sclavagizarea majoritaţii. Pentru ca o eventuală „conspiraţie” să existe, este de ajuns să se acţioneze doar peste un anumit nivel, de exemplu prin implementarea (prin dictat!) a unor politici la nivel naţional sau internaţional, prin impunerea unor directive prin intermediul unor organisme internaţionale (Comisia Europeană, Organizaţia Mondială a Comerţului, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, etc.), prin manipularea ratelor dobânzilor, prin manipularea cantităţii de lichidităţi injectate în piaţă şi aşa mai departe. Un „conspirator” veritabil (în eventualitatea că el există) nu va acţiona la nivelul agentului economic sau a cetăţeanului, ci mult mai sus, acolo unde acţiunile sale au un impact maxim.

Revenind la principiile managementului şi la fundamentul şi suportul lor ştiinţific, acestea îşi trag seva atât din observaţii sociale (analiza dinamicii opţiuniilor clienţilor sau a dinamicii forţei de muncă, de exemplu), din cercetări psihologice (factori de stress şi influenţa acestora asupra individului sau grupului, tipologii comportamentale, etc.), dar mai ales din influenţa altor factori – să le spunem, culturali – care nu sunt influenţabili – cel puţin teoretic – la nivel managerial, ci doar observabili (modă, culturi alternative, simpatii/antipatii politice, conflicte locale, regionale sau mondiale, măsuri economice venite din sfera politicului, etc.). Pentru clarificare, nu aş dori să se înteleagă prin acestea, că economicul nu influenţează deloc aceşti factori, ci doar că, pentru moment, doresc să iau în considerare doar influenţele acestora din urmă asupra economicului. Sunt atât de evidente tendinţele corporatiste de a crea supra-culturi, mode şi modele de viaţă încât nu are rost să accentuăm această idee aici. Revenind, la principiile ştiinţifice dezvoltate de-a lungul acestei experienţe de mai bine de trei secole de dezvoltare industrială şi post-industrială, credem că merită remarcate în primul rând fundamentele logice care stau la baza unei conduceri eficiente a proceselor de orice natură.

Extrem de interesante sunt, de exemplu, principiile managementului de proiect. În mare parte necunoscute „profanilor” sau ignorate de aceştia, acestea eficientizează până la detaliu rezultatele acţiunilor companiei, atunci când aceste acţiuni sunt rezultatul unui raţionament logic şi ştiinţific decurgând din aceste principii de management. Se spune despre întreprinzatorii de succes, că „au afacerile în sange”, dar acest succes este rezultatul aplicării – conştiente sau nu –  a unor principii corecte de conducere a proceselor. În mare, un manager de proiect are la dispozitie trei elemente asupra cărora poate opera: TIMPUL de care dispune pentru realizarea unui anumit deziderat, RESURSELE pe care le are la dispoziţie şi REZULTATUL dorit. Acestea formează triunghiul de aur. Pentru rezultate mari avem nevoie fie de timp mai mult, fie de resurse mai multe, fie de ambele la un loc. Schimbarea unuia din aceşti parametri afectează pe ceilalţi, între ele existând o interdependenţă evidentă. De exemplu pentru a obtine acelaşi rezultat, dar într-un timp mai scurt, este nevoie, în mod clar, de resurse mai mari (umane sau materiale). Demn de amintit aici este faptul că niciunul din aceşti parametri (mă refer aici la timp şi/sau resurse) nu poate fi scăzut către zero fără ca cel puţin un altul să crească către infinit; lucru de altfel demonstrat şi de experienţa economică.

De asemenea, lucrurile sunt bine puse la punct şi în ceea ce priveste managementul riscurilor, al calităţii, al resurselor umane, etc. şi toată această experienţă a umanităţii ar putea fi folosită pentru o cauză mai justă.

Renuntarea la această ştiinţă a conducerii proceselor ar fi o greşeală, pentru că nu ea este vinovată de trendul self-distructive al economiei actuale, ci doar, cel mult, de imprimarea unei acceleraţii fantastice acestui trend. Este ca şi cum în cazul rachetelor intercontinentale, am acuza sistemul de ghidare către ţintă sau software-ul necesar acestei ghidări şi nu mâna criminală care apasă pe butonul rosu.

 

Reclame

Autor:

Adevărul le foloseşte celor care-l ascultă, dar le face rău celor care-l spun. (Winston Churchill)

Un gând despre „Aspecte pozitive ale paradigmei economice actuale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s