Publicat în Actual, Manipulare, Social

Mobilul ascuns din spatele atacurilor asupra Bisericii Ortodoxe Române


Găsesc foarte interesant modul de discuție lipsit de rațiune al unor oameni care se cred perfect raționali. Deși cred cu putere acest lucru – și și-ar băga și mâna în foc că argumentele lor sunt raționale, decurgând în mod logic și firesc din chestiuni pe care le consideră incontestabile – observăm cu stupoare talibanismul de care dau dovadă, atunci când lansează lozincile preluate din propaganda inamică și îngurgitate fără discernământ. Prin talibanism înțelegem acel comportament profund irațional, care propagă în mod iresponsabil niște lozinci, dogme, credințe pe cale violentă (nu neapărat fizică – și violența de limbaj e tot o formă de violență) fără a aduce nici cel mai umil argument rațional că ar exista o urmă de dreptate în ceea ce zic. Au dreptate pentru că au dreptate și atât! Exact precum talibanii din Afghanistan. Au dreptate pentru că așa le-a zis lor immamul (nu că așa scrie în Coran… nu!… Asta e deja ceva mult prea avansat!… Nu are importanță ce scrie în Coran…. Contează doar ce le-a zis immamul). Așa și cozile de topor de la noi care pun umărul cu stoicism la distrugerea neamului românesc. În mod iresponsabil, și fără nici cea mai mică tresărire, în cea mai profundă transă posibilă… acești oameni, stau cocoțați pe o creangă pe care o taie cu frenezie, înjurând de toți sfinții că fierăstrăul nu taie mai repede și mai eficient. Dacă odată cu căderea respectivei crengi la pământ singurele victime ar fi doar ei, aș spune că “prostia se plătește” și i-aș lăsa să-și vadă de treaba lor importantă, după ce în prealabil i-am atenționat asupra idioțeniei pe care sunt pe cale să o comită. Când însă, participă cu frenezie la tăierea întregului copac în care ne aflăm cu toții, crezând sincer că fac un lucru de maximă importanță, moral, rațional și benefic respectivului copac… ei bine!… lucrurile se schimbă. A-l lăsa pe respectivul să-şi ducă opera la capăt e un semn de iresponsabilitate şi de complicitate.

papusari

Nu aş fi pierdut atâta vreme cu pospaiul acesta de cultură pe care îl etalează cu emfază unii, cu noţiunile importante ale vieţii înţelese total anapoda (dar în profund acord cu paradigma oficială a Sistemului, deşi ei chiar cred sincer că sunt anti-Sistem 😀 ), cu lozincile iraţionale pe care le propagă, dacă nu aş fi remarcat răul pe care-l rostogolesc. Neluarea niciunei poziţii – atunci când eşti capabil să o faci – poate avea consecinţe incalculabile. Oamenii de bună credinţă, asediaţi continuu de această ofensivă a Răului, ajung să se creadă singuri în această luptă, în lipsa unor asemenea riposte. Ei bine!… vreau să se vadă că nu sunt singuri. Suntem mai mulţi noi cei care nu dorim să capitulăm în faţa prostiei, în faţa mercantilismului, în faţa inculturii, în faţa falsificării istoriei, în faţa modernităţii care ni se bagă pe gât ca o otravă în doze mici, dar în final letale.

În ultima vreme, atacul anti-românesc a început să se concentreze pe două fronturi principale: prezentarea cât mai sforăitoare a caracteristicilor nocive definitorii ale neamului românesc (le cunoașteți cu toții din reportaje, din discursul media, din discursul politicienilor, al străinilor și al românilor cu apucături fanariote: românii sunt hoți, românii sunt răi, românii sunt așa și pe dincolo) și atacul frenetic anti-ortodoxie, dus pe multiple planuri, de o serie de vectori puternic susținuți atât mediatic, cât și financiar.

Atacul anti-ortodoxie este deosebit de puternic şi este desfăşurat în mod profesionist în conformitate cu ultimele descoperiri ştiinţifice în domeniul psihologiei sociale şi a manipulării maselor. Vom demonstra în continuare că nu este vorba de o “trezire a indivizilor” din “bezna obscurantismului religios” aşa cum susţine propaganda înşelătoare a inamicului, ci din contra, de o acţiune profesionist executată, al cărei efect asupra indivizilor este tocmai această senzaţie reconfortantă şi auto-măgulitoare de om, care „s-a trezit”.

Acest atac împotriva Bisericii Ortodoxe Române se duce mascat, camuflat în umbra unui aşa-zis atac mai vast împotriva religiei în general. Deşi argumentele folosite se aplică în general religiilor şi credinţelor religioase, atacul este concentrat doar împotriva ortodoxiei, aceasta fiind considerată vinovată de tot ce este negativ sau greşit în ţară. Motivul fiind în opinia atacatorilor faptul că, aceasta este credinţa dominantă a românilor (din România) şi deci cea care are influenţa nefastă cea mai mare. Haideţi să vedem cât sunt de adevărate aceste lucruri, să identificăm cum se desfăşoară acest atac social şi mai ales care este repertoriul de metode folosite.

liar1

O analiză atentă a fenomenului ne arată clar că principala metodă folosită este cea a mesajelor scurte şi percutante, care nu explică un fenomen, ci doar sugerează o explicaţie – de cele mai multe ori înşelătoare sau incompletă. Vorbim aici despre lansarea şi vehicularea în spaţiul public a LOZINCILOR. Conform definiţiei, o lozincă reprezintă “o formulare concisă și pregnantă a unei idei, destinată să rețină atenția și utilizată pentru propagandă politică, publicitate etc.”. Observăm că valoarea de adevăr a respectivei “formulări concise” nu reprezintă un criteriu de utilizare a acesteia. Experienţa ne spune chiar, că din contra, lozincile reprezintă de obicei formulări înşelătoare, partizane, care nu au nimic de-a face cu adevărul, ele fiind folosite în scopul inducerii în mase largi de oameni a unei emoţii, a unei impresii, folositoare cuiva anume. Pentru aceste mulţimi mari de oameni, cărora le sunt adresate, psihologia socială ne învaţă de mai bine de un secol (începând cu Gustave le Bon) că furnizarea unei explicaţii raţionale nu numai că este contra-productivă, dar este şi dăunătoare celui care urmărește diseminarea cât mai largă a respectivului mesaj în societate. Deci, cu cât mesajul transmis prin lozincă este mai lipsit de logică și rațiune, cu atât el are mai multe șanse să fie acceptat de mulțimile supuse manipulării. Pare lipsit de sens, dar acesta este adevărul.

Să vedem acum câteva exemple referitoare strict la subiectul acestui articol. Ori de câte ori veți întâlni atacuri propagandistice profesioniste împotriva Bisericii Ortodoxe și Ortodoxiei în general, veți vedea că Biserica și Ortodoxia sunt acuzate de exact ceea ce a comis inamicul, acest transfer al responsabilității la nivel declarativ, nu numai că denotă un tupeu fantastic, dar și demonstrează că lozincile, adevărul și rațiunea nu au nimic în comun. Astfel o tehnică deosebit de eficientă aplicată şi la nivele mai mici de cei care folosesc manipularea socială este exact aceasta: îl acuzi public pe oponent DE EXACT CEEA CE AI COMIS TU. Ştii bine că a trecut ceva timp de la producerea faptelor, ştii bine că te-ai ocupat de ştregerea urmelor… aşa că n-ai de ce să-ţi faci griji. O tehnică foarte eficientă. Ignorantul (persoana neinformată care nu ştie exact ce s-a întâmplat atunci, ci doar efectul produs de respectiva faptă) vede expus în faţa sa un vinovat. Exact ceea ce îşi şi dorea în mod inconştient. Brusc începe să facă conexiuni… să “descopere” şi alte chestii, pe care le-a făcut acel “vinovat”. Începe să completeze un puzzle, exact cum fac şi adepţii Teoriei Conspiraţiei. Să ne înţelegem… Face acest lucru deşi NU I S-A ADUS NICIO DOVADĂ concludentă în acest sens. S-a făcut o simplă afirmaţie despre ceva şi s-au sugerat “chestii oculte”. Atât. Restul face bietul manipulat care habar n-are în ce capcană adâncă a intrat. Aşa fac cei care văd Reptilieni peste tot, cei care văd Comunismul vinovat de toate relele posibile şi imposibile, cei care văd pe Americani vinovaţii planetei, pe Masoni şi alte arătări din astea. Nu are nici cea mai mică relevanţă să le vorbeşti de nuanţări, de faptul că NU TOŢI americanii sunt beneficiarii conspiraţiei sau şi mai grav! – să le aduci vreun argument raţional (vreo dovadă!)… Este ca şi cum ai vorbi cu un zombie… El ştie doar: “Sânge!… Vreau sânge!… Muhhh...” sau ca şi cum ai încerca să explicit elemente de moralitate şi logică unui câine domestic, care deși pare că te privește cu inteligență nu pricepe o boabă din explicațiila tale savante.

rage1

Ca să nu rămânem la stadiul lor – doar de enunţare a unor fraze, fără a da dovezile necesare – să purcedem în devoalarea metodelor găunoase de ducere a unei dezbateri, profundei manipulări cărora astfel de oameni le sunt victime și argumentelor mincinoase și înșelătoare folosite de aceste atacuri propagandistice profesioniste.

Printre multe altele, avem de-a face cu lozincile cozilor de topor de genul:

Prea multe Biserici Ortodoxe!”, cu variaţiunile: “Prea puţine spitale şi şcoli în România, pentru că sunt prea multe biserici! Huo… BOR!…”. Haideţi să căutăm şi argumentele aduse în spijinul acestor afirmaţii… Trebuie să căutăm ceva vreme, dar până la urmă găsim: “18.000 de biserici şi doar 400 de spitale şi 4700 de şcoli”. Oau!… Iată dovada!… Iată dovada că BOR “construieşte biserici” din banii “destinaţi şcolilor şi spitalelor în România”. Citeşti aşa ceva, interpretezi ajutat de “binevoitori” care îţi explică aceste cifre (ca să le înţelegi bine! (sic!)) şi când vezi atâta nedreptate în jurul tău… gata!… îţi pică fisa şi “descoperi” vinovatul. Evident Biserica Ortodoxă Română! Deci vă rog să vă uitaţi încă o dată bine la modul cum are loc această înşelătorie. Cineva face afirmaţia că “sunt prea multe biserici” fără să ne spună ce înseamnă “prea multe”… “prea multe” în raport cu ce anume? În raport cu ce a fost? În raport cu ce ar trebui? Şi dacă este în raport cu “ce ar trebui”… pe baza căror norme, raţionamente şi mai ales CINE a descoperit acest “ce ar trebui”??? Aceste lucruri nu se spun, pentru că dacă s-ar spune ar începe adevărata discuţie, iar manipulatorii nu au niciun interes în acest sens.

Tot mesajul ulterior se bazează doar pe manipulări ale emoţiilor şi sentimentelor. Odată acceptată aserţiunea iniţială că “sunt prea multe biserici”, începe adevărata manipulare prin substituirea adevăratului vinovat de lucrurile ce nu pot fi contestate (vizibile cu ajutorul Bunului Simţ de către orice persoană indiferent de gradul de conştienţă sau de manipulare la care e supus) cu cel fictiv sau – chiar mai bine! – exact cu oponentul Manipulatorului respectiv. În acest fel, nu mai e nevoie să faci nimic după lansarea propagandei. O vor face cei zombificaţi pe care îi creezi picătură cu picătură, de fiecare dată când bagi astfel de mesaje de interes naţional la televizor, în presă sau în discuţiile între “telectualii fanarizaţi”.

Şi cum ai nevoie totuşi şi de persoane care deţin un pospai de cultură şi care pot rafina şi propaga mesajul în continuare (este musai ca lozinca iniţială să fie modificată ca formă (pentru a i se pierde urma celui care a lansat-o)), ca manipulator profesionist mai trebuie să faci ceva foarte important. Trebuie cumva ca preluarea sinceră a mesajului manipulator să aducă şi o satisfacţie de tip intelectual celui care face acest lucru. În caz contrar, mesajul/lozinca nu prezintă interes (“Aşa şi?!… Ce mă interesează pe mine asta!?…”). Multe astfel de mesaje bine concepute iniţial s-au pierdut pe parcurs, pentru că manipulatorii beneficiari nu au acordat atenţie acestui aspect important al problemei. În cazul mesajelor anti-BOR, profesionist şi abil concepute, nefericitul care preia şi îşi însuşeşte temeinic mesajul manipulator primeşte automat şi satisfacţia intelectuală după care tânjeşte. Devine automat parte dintr-o “elită” care “a înţeles” cine este de fapt vinovatul pentru starea mizeră a ţării; se simte superior “nefericiţilor” care încă mai sunt “manipulaţi” de BOR şi este provocat să continue puzzle-ul “descoperind” noi şi noi “dovezi” cu privire la “faptele reprobabile” la care s-a dedat acest “vinovat de serviciu”.

media-control

Acest lucru se face ulterior în cascadă, pe modelul “Atunci când ai în mână un ciocan, toate lucrurile din jur ţi se par cuie!”. Această satisfacţie intelectuală şi emoţională este concretă. Nu e o ficţiune. Chiar este resimţită de cel care a preluat şi şi-a însuşit mesajul manipulator. De aceea, odată cu preluarea mesajului înşelător, el se imunizează automat şi împotriva eventualelor argumente contra pe care le-ar putea auzi/găsi. A recunoaşte că s-a înşelat (indiferent de cantitatea de dovezi concrete, cuantificabile şi măsurabile pusă la dispoziţie de cineva) nu este o opţiune pentru respectiva persoană, deoarece produce suferinţă la nivel fizic şi emoţional (“Cum?!… Nu fac parte dintr-o elită care descoperise Adevărul?!… Cum adică?!… de fapt sunt un prost pentru că m-am lăsat fraierit ca un ageamiu?!… L”). Şi astfel, cu mare cerbicie, manipulatul se va opune în mod inconştient ORICĂREI încercări de a-i fi prezentat adevărul. Nici măcar cunoaşterea şi înţelegerea acestei metode aplicate de manipulatori nu-l va face pe cel care a preluat şi însuşit mesajul fals, să renunţe la el. Această renunţare este dureroasă şi de aceea şi cei scăpaţi din ghearele acestor capcane perverse sunt foarte puţini.

Din această cauză trebuie să înţelegem de ce nu funcţionează niciodată argumentele şi dovezile într-o discuţie/dezbatere cu o astfel de persoană care a căzut în plasa manipulatorilor. Degeaba le prezinţi cifrele concrete, verificabile de către oricine cu privire la numărul de locaşe de cult pentru fiecare cult religios în parte în România. Degeaba reiese din toate aceste cifre că de fapt Biserica Ortodoxă Română este cea mai defavorizată dintre toate bisericile din România în ceea ce priveşte numărul locaşelor de cult raportat la numărul de credincioşi, nu cea mai avantajată, aşa cum declară lozincard propaganda (a se vedea datele statistice de la sfârșitul articolului). Pur şi simplu, aceşti oameni nu aud şi nu văd aceste argumente, indiferent sub ce formă le-ai prezenta aceste dovezi. Vor prefera să creadă sincer în continuare în lozinca preluată anterior şi nesusţinută DE NICI O SINGURĂ DOVADĂ, decât să renunţe la această credinţă, pentru că este mult prea dureros pentru ei să o facă (mai ales după ce au apărat şi promovat atât de mult afirmaţia respectivă).

Lozinca cu numărul de biserici este slabă-slabă şi nu rezistă în faţa niciunei analize raţionale oneste. Odată începută analiza serioasă (cu date concrete şi folosind operaţiiile logicii), totul începe să semene cu bancul acela cu Radio Erevan:

– Este adevărat că cetăţeanului Ivan Ivanovici i s-a dat o maşină ? … 

– Da. Însă, nu e vorba de cetăţeanul Ivan Ivanovici, ci de cetăţeanca Ludmila Petrovici; nu este vorba de o maşină, ci de o bicicletă; si nu i s-a dat, ci i s-a confiscat.

Exact la fel, este cazul şi aici. Cele 18.300 de biserici nu sunt 18.300 (acesta fiind numărul TUTUROR locaşelor de cult, aparţinând TUTUROR cultelor din România, nu doar Bisericii Ortodoxe), iar ele sunt atât de “multe” încât – nu știu cum se face, dar – Biserica Ortodoxă are numărul cel mai mare de credincioşi pentru o singură biserică, comparativ cu toate culte din România. Deci unde sunt “prea multe biserici” când de fapt sunt cele mai puține?

minciuni2

Mai mult de-atât. În mod manipulatoriu sunt aduse în discuţie aici, numărul de spitale din România şi numărul de şcoli. Pe modelul bancului cu Radio Erevan şi aici descoperim (dacă ne interesează şi vrem să aflăm adevărul) că de fapt cele 4700 de şcoli reprezintă DOAR numărul şcolilor generale din România. Aici nu intră liceele, şcolile de ucenici, şcolile profesionale şi alte localuri alte altor forme de învăţământ. Dacă ar fi să fim pe deplin corecți, potrivit statisticilor oficiale, sunt 20.240 de şcoli cu personalitate juridică şi arondate, și nu 4. 700 de şcoli aşa cum dezinformează propaganda anti-ortodoxie. În fine… totuşi haideţi să vedem cum stăm şi la acest capitol şi să demonstrăm – cu DATE, nu cu lozinci – de ce mesajul este manipulator. În primul rând se amestecă în mod pervers în vederea confuzionării destinatarului mesajului, merele cu perele: construcţia şcolilor şi a spitalelor nu este de competenţa Bisericii Ortodoxe, ci ale altor organisme ale Statului. Oare ce caută aici numărul de spitale şi de şcoli, când este vorba de critica adusă BOR? Ciudat. Dar totuşi previzibil.

În continuare, cei care sunt cu adevărat curioşi pot analiza totuşi şi aceste date puse la dispoziţie cu largheţe de propaganda anti-românească, coroborându-le şi cu alte date foarte interesante. Să vedem despre ce este vorba. Deci avem un număr de 425 de spitale. Acest număr raportat la populaţie ne dă undeva aproape de 2 spitale la 100.000 locuitori. Nu aţi fi curioşi să vedem cum stau şi alte ţări (evident mai civilizate, cum altfel?!… 😀 ) la acest capitol? Iată ce găsim: Olanda 1.18, Danemarca 1.09, Spania are 1.72, Ungaria 1.79, Portugalia 1.93, Slovenia 1.44.  În aceeasi categorie cu Romania se afla şi Italia cu 2.18, Polonia cu 2.08, Belgia cu 2.04. În lume situaţia se prezintă aproape la fel. Ca exemplu, în SUA există 5773 de spitale, în timp ce populaţia este de vreo 15 ori mai mare, rezultând 1,80 spitale la 100.000 locuitori.

Dacă ne apucăm să analizăm după numărul de paturi din spitale la zece mii de locuitori, descoperim lucruri şi mai interesante. Comparativ cu media mondială de 27 paturi la 10.000 locuitori, Romania se afla pe locul 17 în lume, cu 65 de paturi. Înaintea noastră, se află în principal ţările foste comuniste, care probabil nu se grăbesc sa-şi eficientizeze sistemului medical și țări precum Argentina sau Mongolia. După noi, însa, vine restul Europei “civilizate” şi SUA: Bulgaria 64 de paturi la 10.000 de locuitori, Elvetia 55, Belgia, Croatia si Irlanda 53, Polonia 52, Olanda si Grecia 48, Anglia, Italia, Norvegia 39, Danemarca si Portugalia 35, Spania 34, SUA 31. Aha!… deci comparativ cu alte state avem un număr relativ OK de spitale şi un număr chiar binişor peste medie în ceea ce priveşte numărul de paturi din aceste spitale. Ah… deci nu numărul de spitale și nici numărul de paturi din acestea este problema, ci criza sistemică din sistemul sanitar românesc, nu-i așa?!…

Haideți să vedem acum care e treaba cu numărul de școli. Mesajul manipulator lasă să înțelegem că motivul pentru care Educația României este la pământ (lucru incontestabil pentru toată lumea), ar fi că “numărul de școli este insuficient” (sic!), bineînțeles corolarul fiind: “deoarece sunt prea multe biserici” (sic!). Cum numărul de școli a rămas aproximativ constant din 1990 încoace, dar numărul de elevi a scăzut de la 4,8 milioane atunci, la 3,3 milioane în 2009; cum abandonul școlar a atins cote alarmante crescând de la an la an; cum școlile din mediul rural au devenit subfrecventate atât de profesori, cât și de elevi… este greu de crezut că “numărul școlilor din România este insuficient” și că aceasta ar fi cauza distrugerii Educației în România. Stau doar și mă întreb, dacă neschimbând altceva, și – să spunem – dublând numărul de școli din România, situația Educației la noi ar deveni brusc mai bună? Ar exista suficienți profesori care să lucreze în aceste școli? Ar deveni ei mai bine pregătiți… doar pentru că s-a mărit numărul de școli? Ar scădea rata abandonului școlar, dacă doar am dubla numărul de școli? Are vreo legătură această rată a abandonului școlar cu numărul de școli sau altele sunt cauzele ce o determină? (Abandonează copii școala, pentru că nu au școli unde să învețe sau din alte cauze?). Dar, bineînțeles că Manipulatorul nu are nici un interes să începem să discutăm așa la modul concret, cu date și în mod logic, rațional, științific. El are doar interesul de a dezbina, de a inflama discursul irațional, de a ne arunca pe piste greșite, care mai de care mai fanteziste, de a scoate din joben vinovați închipuiți… doar-doar nu ne-om uita în direcția sa. Pentru asta are nevoie de fumigene, iar astfel de mesaje ilogice, neadevărate, manipulatorii, înșelătoare, intenționat create așa exact asta sunt: niște fumigene menite să ne abată atenția de la lucrurile esențiale.

Revenind la numerele propuse de propaganda anti-ortodoxie (după care închei cu asta), nu putem să nu ne întrebăm: dacă acestea sunt datele reale, concrete, verificabile, atunci de ce un mesaj onest ar face apel la aceste numere, dacă ele sunt OK (relativ la statisticile mondiale)? Oare nu cumva pentru că Bunul Simț ne spune un lucru de necontestat – indiferent că suntem sau nu manipulați – și anume, că sistemul medical și cel educațional sunt la pământ și că acest lucru știut și văzut de toată lumea trebuie să stârnească o emoție? Iată, deci cum mesajul înșelător, abil conceput, se folosește de o emoție și de niște număre corecte pentru a trage o concluzie falsă și manipulatorie. Nu contează că aceste numere nu au nimic în comun (se compară pepeni cu șuruburi), nu contează că nu există o legătură logică care poată fi făcută în vederea corelării celor două numere, nu contează că numerele respective sunt în mod intenționat scoase din context pentru a pretinde că înseamnă ceva diferit decât înseamnă ele în realitate. Totul este abil conceput pentru a creea o gigantică înșelăciune căreia îi cad victime din ce în ce mai mulți oameni.

Din păcate, gama argumentelor aduse de atacatorii Bisericii Ortodoxe nu se oprește doar aici, ceea ce denotă că atacul este concertat, planificat și deosebit de bine finanțat pentru a acoperi un spectru larg al mediilor de informare. Acest lucru poate fi relativ ușor vizibil în momentul în care observăm că acest atac este desfășurat DOAR împotriva Ortodoxiei. Despre celelalte culte nu se prezintă niciodată nici un aspect negativ. Niciunul din cultele din România nu va apărea pe ecranele televizoarelor prezentat negativ, printr-un reportaj care arată un prelat al respectivului cult bețiv sau care să bage mâna în cutia milei. Nu. Toți preoții bețivi și cei care fac “gheșefturi” sunt doar la ortodocși. După logica cozilor de topor care rostogolesc mesajul propagandistic al inamicului, ce nu se dă la televizor, nu există, iar ce se dă la televizor, drept caz particular este automat generalizat la întreg.

Acești propagandiști de ocazie, atunci când sunt combătuți cu date concrete, cu cifre și statistici, schimă automat registrul discursului, transferând ura mesajului asupra clerului ortodox. Brusc, DOAR preoții ortodocși “cer bani pentru colivă, înmormântări, parastase, botezuri și cununii…”, iar dacă începi să analizezi și ce se întâmplă în alte culte în astfel de cazuri, brusc discuția este abandonată și pe acest palier, deoarece inamicul nu are niciun interes ca omul obișnuit să vadă că aceste servicii de natură religioasă nu sunt nici pe departe gratuite nici în cazul celorlalte culte. Se vede deci, cum discursul anti-ortodoxie nu numai că nu se bazează pe ceva concret, tangibil, obiectiv, ci este doar de rea-credință.

Un alt argument, considerat de mare calibru de către aceste cozi de topor, referitor la numărul “mare” al bisericilor ortodoxe este acela că în România au existat multe comunități care la un moment dat au fost mai numeroase (având deci mai multe lăcașe de cult) și acum s-au împuținat și că nu se cuvine să le dărâmăm bisericile. Perfect adevărat! Nici nu cred că veți auzi vreodată vreun mesaj ortodox care îndeamnă la așa ceva. Dar ceea ce uită idioții utili care propagă mesajul inamic anti-ortodox este faptul că în țările occidentale (atât de adulate și date drept exemplu de secularism ce trebuie musai implementat și la noi), bisericile care nu mai au enoriași sunt pur și simplu deființate. Nicidecum dărâmate. Dar oare acesta este cazul la noi? Bisericile ortodoxe duc lipsă de enoriași??? Cel care are curiozitatea de a verifica pe cont propriu o poate fi face și va observa că TOATE bisericile ortodoxe sunt arhipline cel puțin duminica în timpul liturghiei, ca să nu mai vorbesc de sărbătorile peste an. Și atunci, nu cumva vine și întrebarea firească: de ce este ok ca penticostalii (de exemplu) să aibă un lăcaș de cult la fiecare 200 de credincioși, dar este rău pentru că ortodocșii au unul la 1055 de credincioși??? Propagandiștii anti-ortodoxie vor evita mereu acest gen de întrebări, iar atunci când le vor fi puse, pur și simplu le vor ignora. De unde rezultă iarăși reaua-credință și premeditarea cu care este dus acest atac.

Haideți să vedem în continuare și restul argumentelor găunoase din discursul propagandistic anti-ortodox.

Un argument predilect este acela că Statul român alocă bani de la buget pentru Biserica Ortodoxă. Întotdeauna acest argument vine la pachet cu mărturii, reportaje, păreri, cu un încărcat impact emoțional, despre modul “benefic” diferit în care ar fi putut fi utilizați acești bani (spitale fără finanțare sau cu finanțare deficitară, bolnavi care se confruntă cu lipsa unui medicament sau a unor servicii medicale, oameni ai străzii sau defavorizați, sărăcie extremă, etc.). Puse unul lângă altul (un reportaj despre “fondurile enorme puse la dispoziție de Statul român Bisericii Ortodoxe” și unul despre lipsa medicamentelor citostatice dintr-un spital anume sua despre un caz șocant de sărăcie extremă), aceste produse mass-media au rolul de a induce în mintea privitorului faptul că lipsa banilor dintr-o parte este expresia faptului că aceștia se duc în cealaltă parte. Deși NU EXISTĂ nici o legătură obiectivă între cele două, psihologia maselor aplicată în mass-media va genera – cu puțin ajutor și manipulare jurnalistică – un asemenea scurtcircuit intelectual în cazul multor oameni. Manipularea jurnalistică este incredibil de perversă aici, oamenii fiind astfel împiedicați să observe cazurile adevărate de deturnare de fonduri destinate poplației, deoarece acestora nu se acordă aceeași atenție pe ecranele televizoarelor.

Ca să încheiem și cu această gogoriță a “fondurilor enorme” pe care BOR le încasează din “impozitele românilor”, facem apel la cifrele concrete și la istoria recentă. În anul 2013, 23 de ONG-uri seculariste (a se citi cu finanțare “belgiană”) s-au dus cu jalba-n proțap la Parlamentul României solicitând oprirea finanțării cultelor la noi în țară. Au prezentat chiar și o cifră, care în opinia lor, era atât de strigătoare la cer, încât oprirea acestei finanțări era pe deplin justificată. Doar că la câteva zile după declanșarea acestei fumigene, directorul Secretariatului de Stat pentru Culte a declarat că Bugetul de Stat pe 2013 nu prevede o cifră de 540 de milioane de euro pentru finanțarea cultelor din România așa cum pretind ONG-urile, ci doar 70 milioane de euro. Din acești bani, Biserica Ortodoxă urma să primească 56 de milioane. Este lesne de văzut din aceste cifre, că suma alocată bisericii ortodoxe reprezintă exact proporția ortodocșilor din populația României. Deci suma corectă pe care o primește anual BOR este în jur de 50-60 de milioane de euro. Mai trebuie să reamintim că numai prin contractul Bechtel – contract pierdut chiar fizic de Statul român, ca nu cumva să mai rămână vreo urmă – România a pierdut în jur de 3-4 miliarde de dolari??? Mai trebuie să reamintim că doar șpaga dată în dosarul Microsoft a fost de 50 milioane de euro? Mai trebuie să reamintim nenumăratele scandaluri de corupție, distrugere și furt, prin care patrimoniul neamului românesc a fost deposedat de aproximativ 900 miliarde de euro în ultimii 25 de ani??? Ei bine… nu. Aceste lucruri nu e nevoie să fie reamintite. Ele se consideră știute și acceptate implicit. Problema cea mare o constituie cele 50 de milioane de euro alocate annual Bisericii Ortodoxe Române. Câtă ipocrizie și lipsă de bun simț.

Ca să nu lăsăm lucrurile așa în coadă de pește, să vedem ce face Biserica Ortodoxă cu acești bani și mai ales, de ce are nevoie Biserica de bani de la Buget. Pentru asta, trebuie să ne reamintim că odată cu formarea Statului Național Român, pe vremea lui Cuza, când Statul a confiscat averile bisericești, s-a angajat să ajute Biserica. Să ajute! Să ne înțelegem. Nu să finanțeze. Sper că e clară diferența. Acest lucru se vede și din faptul că Statul român nu plăteşte integral salariile personalului clerical şi neclerical, ci asigură doar o contribuţie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Învăţământul preuniversitar), impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile sociale sunt plătite din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti. După cum spune și un comunicat al BOR: “Această situaţie este consecinţa secularizării averilor bisericeşti de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1863), atunci când Biserica a fost deposedată de sursele de întreţinere, iar Statul român şi-a luat angajamentul de a sprijini de la bugetul public salarizarea personalului deservent şi întreţinerea lăcaşurilor de cult. În prezent, cea mai mare parte a proprietăţilor bisericeşti nu au fost încă retrocedate proprietarilor de drept.”.

Giulvaz-1

Mai mult de-atât: trebuie neapărat remarcat faptul că sumele plătite de unităţile bisericeşti pentru plata impozitelor şi asigurărilor sociale aferente salariilor personalului deservent sunt aproximativ egale sau depăşesc valoarea contribuţiilor la salarii primite de la bugetul de Stat. De exemplu, în fiecare lună valoarea totală a contribuţiilor la salariile personalului din Administraţia patriarhală este de 557.472 lei, iar suma plătită de Patriarhia Română la bugetul de Stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurări de sănătate şi contribuţii sociale este de 575.087 lei (n.a. sumele se referă la nivelul anului 2013). Oricine poate constata faptul că ceea ce se primeşte de la bugetul de Stat sub forma sprijinului salarial se întoarce la bugetul public prin plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale aferente. 

Pentru ca tabloul să fie complet, Statul român, care “s-a angajat să ajute Biserica” atunci când i-a confiscat averile, nici măcar nu plătește pe toți angajații acestei instituții. Din cei 14.231 de preoţi şi diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, peste 1.000 sunt salarizaţi exclusiv din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizaţi neclericali sunt plătiţi integral de Biserică (n.a cifrele se referă la anul 2013). Nu mai vorbesc de faptul că personalul din mânăstiri (călugări și călugărițe), aproximativ 8500 de persoane, nu este plătit, doar starețul/stareța şi preotul slujitor din mănăstiri primesc contribuţie de la bugetul de Stat la salariu, adică doar câteva sute de persoane.

Deci am văzut mai sus, cum această finanțare a BOR este de fapt o afacere profitabilă pentru Statul român, care practic (pe cifre concrete) câștigă mai mult decât finanțează.

Dar asta nu este tot. Cheltuielile bisericii nu se limitează doar la plata salariilor clerului ortodox. Oh… nici pe departe. La nivelul anului 2013, un milion de persoane defavorizate beneficiau de instituțiile filantropice ale Bisericii, în condițiile în care Statul român nu oferă subvenții de la Bugetul de Stat pentru această operă social-filantropică a Bisericii. Ca exemplu în acest sens, cele aproximativ 55 de milioane de lei folosite în anul 2011 de Biserica Ortodoxă Română pentru susţinerea celor aproximativ 700 de instituţii social-filantropice destinate tuturor categoriile sociale defavorizate de care beneficiază în mod constant aproape un milion de români săraci, provin exclusiv din fonduri proprii şi donaţii ale credincioşilor. Nu mai are rost să amintim și de nenumăratele proiecte în care Biserica este implicată, prin care derulează programe educaționale pentru tineri (adolescenți și copii) sau altele în colaborare cu autoritățile locale și alte ONG-uri și asociații. De asemenea, în anul 2012, pentru susţinerea activităţilor social-filantropice, desfăşurate prin intermediul celor 679 de instituţii sociale şi 767 de proiecte şi programe sociale, eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit aproximativ 70.000.000 lei, sumă provenită din donaţiile credincioşilor şi alte venituri bisericeşti proprii.

Și atunci cum să numim altfel decât rea-credință, astfel de atacuri virulente, încărcate de ură, ale unor ONG-uri seculariste de tipul ASUR??? Nu trebuie decât să vedem cine se află în spatele acestor ONG-uri și asociații, pentru a înțelege sensul acestor atacuri care par la prima vedere prostești și absurde. O analiză atentă a vectorilor care se ocupă cu această propagandă la nivelul întregii societăți românești va dezvălui și mobilul din spatele acestor atacuri mârșave, dar și pe cei care profită în mod direct de slăbirea legăturii dintre instituția milenară a bisericii ortodoxe și neamul românesc.

Pentru a răspunde și la ultimele temeri legate de mobilul din spatele acestor atacuri, trebuie să înțelegem mai întâi care este rolul bisericii ortodoxe în viața și continuitatea neamului românesc. Este cert faptul că, religia – în general – este interconectată cu viața individului și determină prin mesajul ei pozitiv, un comportament dezirabil social și moral. Ea se adresează în primul rând umanității omului, indiferent de doctrină sau cult, atâta vreme cât promovează pacea și înțelegerea între semeni și delimitându-se clar de orice formă de violență inter-religioasă sau de prozelitism religios contribuind în mod evident la crearea unei mentalități de bună-înțelegere, egalitate și toleranță între oameni, în calitatea lor esențială de exponenți ai vieții în cel mai desăvârșit grad posibil.

vm695

<< Atunci când vorbim de Biserică, vorbim de o istorie de 2000 de ani a credinței strămoșești în poporul nostru, vorbim de o importanță colosală atribuită bisericii de foarte mulți dintre marii conducători ai românilor din istorie (voievozi, domnitori etc); vorbim de o cultură extraordinară dezvoltată în jurul bisericii, de principii morale corecte și valoroase promovate de Biserică pentru menținerea unei societăți umane normale la cap; vorbim de milioane de români care au murit pentru Biserică și pământul strămoșesc; vorbim de Sfinți și viețile Sfinților – exemple de moralitate pentru noi cei de azi, vorbim de martiri – zeci, sute, mii, mulți pe care nu-i știm, care au ales de bună voie să moară decât să renunțe la credința strămoșească, sau să moară în lupta pentru apărarea ei; vorbim de mii/zeci de mii de pustnici care s-au rugat și se roagă pentru binele poporului nostru, vorbim de un impact pozitiv foarte mare al Bisericii strămoșești asupra bunăstării și perpetuării Neamului Românesc de-a lungul istoriei.>> (https://ceicunoi.wordpress.com/2015/01/19/importanta-bisericii-ortodoxe-romane-pentru-neamul-romanesc/ )

Ținând cont de aceste lucruri, de legătura indisolubilă între neamul românesc și ortodoxie și de agresiunea constantă, perversă și conspirată care are loc asupra românilor, în vederea preluării patrimoniului lor natural, uman și spiritual este lesne să vedem care este și mobilul ascuns din spatele acestor atacuri la adresa ortodoxiei: Biserica strămoșească este atacată pentru că promovează valorile pașnice, iubirea de oameni, de viață, coeziunea socială și alte valori similare, care atâta timp cât se află în mințile și sufletele oamenilor, celalte “valori” care duc la însingurare și dispariție a neamului nu se pot instala. Iar fără acestea din urmă, victoria inamicului în îngenunchierea neamului românesc nu poate fi completă.

=============================

DATE STATISTICE

De exemplu, în România în urma recensământului din 2002, sunt 192.000 de greco-catolici. Dar în România există 470 de lăcașe de cult greco-catolice în România ==> Unul la 408 credincioși. Și cu toate acestea, tot ortodocșii sunt huliți, deși au doar o biserică la 1055 credinciosi. Dar și mai interesant este faptul că: în construcţie sunt cca. 280 de biserici greco-catolice!!!!!!!. Parohiile care nu dispun de lăcaş de cult oficiază serviciile divine în spaţii improvizate (şcoli, cămine culturale ş.a.). Deci după ce că au proporția asta, vor avea în curând cu 50% mai multe biserici. Asta ar fi echivalent în cazul ortodocșilor cu a construi încă 9000 de biserici! Oare cum ar arăta atacul asupra Bisericii Ortodoxe, dacă s-ar întâmpla așa ceva, dacă acum are virulența aceasta?

Credincioşii musulmani din România sunt în număr de circa 67.300, dintre care marea lor majoritate trăiesc în judeţul Constanţa, o parte în judeţul Tulcea, iar restul în diferite centre urbane, ca: Bucureşti, Brăila, Galaţi, Călăraşi, Giurgiu, Olteniţa, Turnu Severin etc. Lăcaşurile de rugăciune musulmane din România sunt de două categorii: geamia şi mesgidul; în total sunt 77 lăcaşuri de cult. ===> 1 locaș de cult la 874 de credincioși.

Biserica Reformată din România numără în prezent 701.077 credincioşi, în marea majoritate maghiari, organizaţi în două eparhii (Cluj şi Oradea), cu circa 1.000 lăcaşuri de cult, în care slujesc 750 preoţi. Biserica dispune de 780 parohii şi 140 filii. –> deci 1 biserică la 707 credincioși. Și din nou… atacul este doar împotriva ortodocșilor care au o biserică la 1055 credinciosi.

Biserica Evanghelică Lutherană –> Acest cult numără, conform datelor recensământului, 27.112 credincioşi, cei mai mulţi maghiari, restul slovaci, precum şi circa 200 credincioşi de limbă română, în Bucureşti. Pentru acest cult există 45 de biserici ===> 1 biserică la 606 credincioși. Și din nou… atacul este doar împotriva ortodocșilor care au o biserică la 1055 credinciosi.

Cultul unitarian, cu sediul central la Cluj, cuprinde peste 70.000 de credincioşi de naţionalitate maghiară. Numărul parohiilor este de 126, iar al filiilor de 32. În parohii şi filii, numărul lăcaşurilor de cult este de 143, iar al preoţilor este de 115. ===> 1 biserică la 489 de credincioși!!!

Biserica Evanghelică Română dispune de circa 220 biserici care se găsesc, cu precădere, în judeţele Argeş, Braşov, Constanţa, Dîmboviţa, Ialomiţa, Prahova, Vaslui, municipiul Bucureşti şi împrejurimi; numărul credincioşilor este de circa 20.000. ===> 1 biserică la 90 de credincioși!!!! Ăștia cred că sunt campionii!!! Dar nu spune nimeni de ei nimic… Numai de ortodocși… Atât! De aici se și vede că atacul este concertat, intenționat și dus cu rea-credință!

Potrivit recensământului din 2002, Cultul Penticostal numără circa 324.462 credincioşi. În cadrul cultului sunt 1.343 biserici şi 7879 filii, deservite de 354 pastori. ===> 1 biserică la 242 de credincioși!!!!…

În România există, în prezent, circa 38.000 de membri ai Organizaţiei Religioase „Martorii lui Iehova”, conform anuarului acestei organizaţii. Organizaţia are 265 de lăcaşuri de cult (săli ale Regatului) şi 111 spaţii închiriate unde se oficiază serviciile religioase. ===> 1 locaș de cult la 143 de credincioși.

Credincioşii cultului mozaic, în număr de cca. 6.000, conform recensământului din 2002, sunt organizaţi în 78 de comunităţi şi obşti, răspândite în Bucureşti şi în 30 de judeţe. Pe teritoriul României există un număr de 124 temple, sinagogi şi case de rugăciune, din care în 23 se oficiază zilnic. ===> 1 locaș de cult la 49 de credincioși. Ei bine – nici nu e de mirare! – ACEȘTIA SUNT DE FAPT CAMPIONII României. Oare ar trebui să ne mire dacă descoperim că ei sunt de fapt în spatele acestui atac împotriva BOR?!…

Din cele de mai sus, observăm că, de fapt, nu există nici un cult recunoscut în România care să stea mai prost decât ortodocșii la capitolul biserici… și cu toate acestea atacurile sunt DOAR împotriva BOR, iar stridența acestor atacuri și promovarea lor pe toate canalele face ca părerea generală – chiar și a oamenilor de bună credință, dar neinformați – să fie exact aceasta: că sunt prea multe biserici ortodoxe. Parșivă formă de manipulare a conștiințelor!

Autor:

Adevărul le foloseşte celor care-l ascultă, dar le face rău celor care-l spun. (Winston Churchill)

618 gânduri despre „Mobilul ascuns din spatele atacurilor asupra Bisericii Ortodoxe Române

 1. Articoulul este f bun, insa marea problema o constituie faptul ca, cei mai multi, nu sint in stare sa-l citeasca, cit desprea intelegerea lui nici nu se pune probelema! Criticii n-au citit comentariile, iar daca sint lungi, este clar ca nici nu s-au atins de ele! Sa nu uitam apoi ca incapatinarea celor de provenienta rurala, iar aici sint considerati cei scosi din sate dupa 1945, este de-a dreptul sinucigasa deoarece acestia, in incapacitatea lor, nu sint in stare sa priceapa nimic din lumea in care traiesc, ca dovada aceste asa numite demonstratii, in care sint contestate democratia si politicienii, desi actioneaza in cadrul sistemului capitalist care este scos din calcul de marea masa, ori cine vrea sa inteleaga un mod de functionare al societatii, nu are cum sa ignore sau sa ia in considerare numai ce-i convine. Capitalismul (sistemul orînduirii sociale constituite pe criteriul absolut al capitalului financiar), prin însăşi natura mecanismelor sale interne de funcţionare – adică la modul structural şi inevitabil – crează, protejează şi proliferează infracţionalitatea economică, financiară, politică, socială etc., pervertirea şi ticăloşirea moravurilor, lipsa de scrupule, lăcomia, corupţia ş.c.l. Capitalismul este prin el însuşi un complex infracţional, o monstruoasă organizaţie pe principii mafiote. În plus, este singurul sistem economic iraţional, orb şi fără măsură, cu destin imanent, a cărui inevitabilitate îl duce periodic la a se îneca cu propria sa raţiune existenţială, cu voma propriei funcţionări. Salvgardarea şi perpetuarea lui vine, cu aceeaşi periodicitate, de la provocarea oriunde în lume de crize politice, economice şi sociale, provocarea unor dezordini sociale, lovituri de stat, conflicte interentice, confesionale sau de altă natură, provocarea de conflicte militare şi război local, regional sau generalizat, precum şi, mai de dată recentă, provocarea unor „accidente” industriale majore ori cu impact public şocant, şi provocarea controlată a unor dezastre „naturale”. Mai sus am dat destule exemple, ca sa priceapa si ultimul taran care si-a uitat caciula pe ochi de cel putin 3 generatii!
  Articolul propus de un reprezentant al generatiilor de flotanti ale lui Ceausescu, ne lauda maretele realizari din tarile nordului care dupa unii romani colcaie de civilizatie. Desigur ca odata aruncat sa traiasca pe acolo si urmind a se lovi de legile introduse in tarile unde ateismul are o mare pondere, primul gind va fi sa fuga in alta parte iar asta cit mai repede. Sint romani de origine rurala care rabda doar ca sa nu se rida acasa de ei, deoarece la noi inca exista legenda vestului luminos.

  https://www.youtube.com/watch?v=-o_pNo9SpSw

  Sa se vada aici cam cum sint legile in Suedia!!! Taranilor treziti-va si recunoasteti ca sinteti sub orice critica! Nu degeaba i-au dat bancherii bani lui Ceausescu! V-au stiut in ce hal sinteti si ca se poate profita de voi!

  Carl Friedrich von Weizsäcker

  La intrebarea jurnalistilor ce l-ar deranja cel mai rau a raspuns:
  „sa fiu silit sa discut cu oameni prosti.”

  Autorul articolului se chinuie sa va raspunda, cu toate ca incapatinarea si obtuzitatea taranimii este f mare si mai mereu dupa ce citesc si ei o carte si vad niste vitrine prin vest, deja se cred filozofi si indreptatiti sa predea lectii oricui.
  Tortionarii au fost tarani, iar acest lucru n-a fost intimplator, deoarece caracterul mizerabil taranesc se revarsa in valuri de mizerie in multe postari. Plecati in vestul vostru la ateisiti sa va vad acolo ce-o sa faceti cind veti confrunta cu realitatea, iar aici stiti bine ca sinteti la pamint, datorita capacitatii reduse de intelegere.
  Nu va trece mult si veti vedea romanii din tarile astea cum vor fugi mincind pamintu!
  Multumiti autorului ca a incercat sa va deschida mintile voastre incuiate desi nu meritati! Ceausescu daca ar fi fost realist v-ar fi usuit ca pe niste gaini ce sinteti ca sa stati in satele voastre. Nu s-a intimplat, asa ca ati distrus orice s-a putut distruge.
  Nu sinteti pe post de Dumnezeu sa spuneti voi ce trebuie sa faca toata lumea! Nu sinteti voi cei ce trebuie sa le spuna preotilor ca au de facut! Au dat si dau enorm societatii! Toti si-au facut datoria spre deosebire de taranii vinditi si mincinosi care nu se pot abtine de a-si da in vileag mizeria sufleteasca. Cine sint oare ziaristii mincinosi care nu spun niciodata adevarul? Cine sint politicienii corupti uneltele strainilor? Toti sint de origine rurala! Va place sau nu voi v-ati pastrat caracterul mizerabil dovedit in anii 50 cind ati chinuit si omorit romani numai pt ca aveau o educatie superioara celei pe care o aveati voi. Ati ramas asa cum ati fost voi si neamurile voastre.

  1. Nu originea rurala e problema. Dupa parerea mea toata lumea, inclusiv eu, cum ai facut-o si tu in comentariul tau, putem emite păreri, pune etichete, da definiții, scrie orice fara discernământ. Originea rurala este chiar si in tine desi o renegi cu asa îndârjire.

  2. Greu comentariu…! Totusi ura impotriva oamenilor de la sate anuleaza in mare masura eventualele argumente presentate. Inclin sa cred in intelepciunea batranilor de la sate, cu precizarea ca este la fel de greu de identificat precum aurul. Nu orice batran e intelept…

 2. SUSTINEM AUTORITATEA PARINTEASCA ,NU SUBMINAREA AUTORITATII CUVANTULUI ,,TATA’’ ,DE DUSMANII LUI CHRISTOS,AMIN.
  IORDACHE AUREL·SATURDAY, NOVEMBER 7, 2015
  SUSTINEM IMPREUNA PREOTIA UNIVERSALA IN CHRISTOS,AMIN.,CONTRA SUBMINARII AUTORITATII PARINTESTI DE CATRE FALSII ,,PASTORI” AI DIAVOLULUI – MESAGERI AI DISTRUGERII CREDINTEI ,NU AI ,,INDREPTARII EI,AMIN SUSTIN CONSTRUIREA CATEDRALEI MANTUIRII OMENIRII ,CATEDRALA VIRTUTILOR CRESTINE UNIVERSALE EVANGHELICE, NU DOAR ,,,CATEDRALA POPORULUI ROMAN CE POATE DEVENI UN SIMPLU RASPUNS DE ,,CONCURENTA LA ,,CASA POPORULUI” DE FAPT ,,CASA HOTILOR POPORULUI ROMAN” ,DIN PACATE ,DIN CAUZA PIERDERII CREDINTEI PURE ! EVANGHELIA SA BINECUVANTEZE ROMANIA SI SA LEGE ,,NE-OMENIA” AMIN

 3. M-ai pierdut cand ai spus ca e un atac asupra ortodoxiei! Ei bine nu e! E doar asupra asa zisilor „pastori” ai bosericii care au facut din credinta o afacere profitabila! Vrei dovezi?!? De exemplu in satul meu preotul si-a construit o”casa”, daca ii pot zice asa, cu 15 camere si garaj dublu! Nimic suspect pana aici! Dar acum vine marea coincidenta! S-a apucat de casa in acelas timp cu inceperea lucrarilor la noua biserica, lucrari ce au stagnat de cateva ori, in timp ce casa nu! Asa ca haideti sa nu ne mai ascundem pe dupa deget, Biserica romana este o institutie corupta care se hraneste de pe spatele credinciosilor ca un parazit mare si dezgustator!

  1. Adica UN SINGUR preot face ceva (nu stim daca este adevarat ce spui) si tu arunci cu noroi in TOATA Biserica ortodoxa?… Felicitari!!!…esti foarte, foarte obiectiv!

 4. Si eu am observat atacul asupra religiei in Romania si sustin parte din afirmatiile facute in articol. Sunt insa dezamagita de modul in care ati ales sa prezentati lucurile pe alocuri. Vorbeati de atacuri nemeritate insa si dumneavoastra faceti acest lucru (chiar daca indirect) asupra musulmanilor prin aluzii, imagini. Si in religia Islamica ori musulmani se arunca cu pietre peste tot in lume, inclusiv Romania iar in circumstantele actuale ma astept sa fiti mai empatic si intelegator.

  1. Nimeni nu se ia de musulmanii romani, ca sunt naturalizati de mult. Eu am avut in studentie colegi de apartament tatari-musulmani si eram prieteni la catarama. Ne luam de islamismul invadator, care-i afecteaza chiar si pe musulmanii vechi de la noi!

 5. Slab rau articolul. Data viitoare incearca sa nu te invarti in jurul cozii cate 30 de randuri in loc sa scrii cele 4-5 cuvinte care transmit concret idea.

  Una peste alta, daca tu iti imaginezi ca sistemul sanitar e macar acceptabil pentru secolul 21, atunci vizita niste vizite prin spitalele din Romania. O sa iti treaca.

  Eu am ce am cu BOR pentru ca e institutia reprezentativa pentru toate religiile de la noi din tara.
  Poti sa o intorci cat vrei tu, adevarul incontestabil este doar unul:

  – Bisericile (oricare ar fi ele) primesc peste jumatate de miliard de euro de la stat anual, primesc donatii de la enoriasi, cer bani cacalau pentru ‘serviciile’ oferite (1000 de lei pentru 2 ore de cununie religioasa???!) si NU PLATESC TAXE.
  Mai au si neobrazarea sa se laude ca fac cateva actiuni caritabile care oricum sunt facute in mare parte tot din donatii specifice pentru acel proiect caritabil.

  Nu ai nevoie de biserici ca sa te rogi si sa comunici cu Dumnezeu, da?
  A facut multe lucuri biserica pe timpuri? Pai sper si eu, avand in vedere ca a tras din bogatiile popurului timp de 1000 de ani. Ar fi fost si culmea sa isi bage chiar fiecare bucatica de aur in buzunar. Asta nu se mai intampla acum iar cei de la varful bisericii (mai ales celei Ortodoxe) sunt in principal niste hoti.

 6. Am descoperit acest articol si blog printr-o prietena care mi-a trimis link-ul acesta. Felicitari pentru articol (desi prin unele locuri cititorul se cam pierde in rationamentele autorului). Raman prin zona!
  Am rasfoit si cateva comentarii si in cazul unora am ramas „cu gura cascata” de cat de ignoranti sunt oamenii si ce gandire gaunoasa au, in cazul lor manipularea a reusit pe deplin!

 7. Spaga Microsoft se duce la 1 miliard euro/usd.(o mie milioane).Adica ori facem un ban gramada ori nu ! 🙂
  De fapt baietii astia care lovesc in ortodoxie ii vor pe pacalici in strada ,vor sa le taie si bruma de libertate pe care o mai au ,sa nu cumva pe viitor sa se revolte .Pacalicii in prostia lor
  cer cu disperare surpimarea libertatilor (care fie vorba intre noi in Romania nu prea mai sunt).La ultimele manifestatii protestatarii nu prea stiau ce vroiau.Cereau sec „Schimbarea sistemului” (a capitalismului ?) si guvern de tehnocrati (nici macar nu stiu ce-i tehnocratia),lupta impotriva coruptiei?.Aceasta masa de manevra este alcatuita din tineri cu varste de pana in 40 de ani cu venituri bune care se plictisesc de prea mult bine.O spun cu tristete ,cunosc prea multi ca sa nu stiu ce vorbesc.Acesti manipulatori le cunosc aroganta si le cultiva ura care i face sa-si piarda mintile,linistea.Daca ar sacrifica putin timp si pentru Dumnezeu cu siguranta viata lor ar fi cu totul alta si aceste atacuri s-ar dovedi inutile .

  1. Este destula dreptate in articol , unii dintre voi v-ati pierdut identitatea si sunteti indoctrinati negativ , cei care sunt impotriva Bisericii sunt cei care nu se duc asta ii clar, cum poti judeca BOR daca tu nu calci pe acolo cu anii doar cand esti nevoit de o inmormantare,nunta sau in unele cazuri de dragii nostrii parinti sau bunici.Nu esti de acord cu Biserica , dar de Sfantul Andrei ,Ioan etc….te faci muci de beat ca sarbatoresti cica un sfant , halal oameni…

 8. Articolul este foarte lung, nu stiu cate persoane ar avea rabdarea sa citeasca. O comunicare eficienta tine si de abilitatea de a fi concis. E scris foarte bine, desi autorul se pierde cam mult in argumente. Tinzi sa uiti despre ce e vorba, mai ales ca precizeaza scopul abia dupa 100 de paragrafe, daca nu luam in considerare titlul.
  Nu stiu exact cine sunt acesti nenorociti manipulatori. Stiu doar ca orice persoana inteligenta, capabila sa gandeasca singura, ajunge la aceeasi concluzie: nu vor fi niciodata prea multe scoli sau spitale. In schimb, biserica este absolut inutila. Mai mult, daca tot vorbim de manipulatori, singura menire a preotilor este sa ii faca pe cat mai multi oameni sa vina sa le pupe poala, cu o conditie clara: sa le si lase niste bani. Ca nu degeaba sunt ai asa minunati, au nevoie de ingrijiri speciale.
  Religia este cea mai mare forma de manipulare care a existat si, culmea, desi se presupune ca suntem civilizati si evoluati, inca mai exista.
  Ar trebui sa stergeti cu buretele tot ce v-au invatat parintii si bunicii si alte rubedenii, inca din copilarie. Si sa aplicati putina ratiune si logica apoi, cand incercati sa revizualizati lumea in care traim. Natura se bazeaza pe fizica si chimie, nu pe dumnezei sau preoti.

  1. Bineințeles că e lung și ca nu oricine are răbdarea să-l citească. 🙂 Acum „rațiunea și logica”, de care vorbiți cum emfază, se bazează pe ce se spune la televizor și in Wikipedia: propozitii simple și scurte, ca nu cumva să se streseze neuronul „cititorului”.
   Și dvs. la fel… Ați „citit” articolul și ați ințeles mai mult de-o grămadă. 😀

   1. 🙂 democratia, cea neinteleasa de romani, i-a invatat pe prosti ca au dreptul sa vorbeasca. Dar nu i-a invatat ca pentru a vorbi si a-ti exprima un punct de vedere este nevoie si de scoala. Acum, stimate autor, depinde si cine este cel care minimizeaza (sa nu zic alta actiune) cercetarea si interesul si efortul semenului care face ceva. De obicei, caci este din ce in ce mai evident, cel care nu are nimic de spus in mod justificat este cel mai mare critic. Cel care ia primul piatra. E mai simplu de aratat cu degetul, decat de pus umarul. Ma bucur ca v-am gasit articolul si blogul si sunt intru totul de acord cu informatia transmisa, pe care o voi disemina si eu pe canalele personale de comunicare. Felicitari!

   2. Vad ca cunosti statistici privitoare la toate cultele din Romania, dar in cazul B.O.R. nu ai zis nimic concret despre numarul de credinciosi si biserici. Ai scris doar ca le revine o biserica la 1055 credinciosi. Si, in alta ordine de idei, explica-mi cum are B.O.R. biserica si pamant in toate localitatile, fie ele rurale sau urbane, din Romania si nu oriunde ci chiar in centrul lor, unde doar institutiile financiare isi permit sa construiasca.

 9. u vrem biserica pentru ca religia inseamna indoctrinare, prostie, religia nu are loc in lumea stiintei si tehnicii. Nu vrem religie pentru ca ne e rusine cu ea, ne e rusine pentru semenii nostri sa-i vedem la un nivel atat de jos pe plan intelectual.
  Nu poti crede ca un sarpe cu limba lui in furculita a vorbit cu Eva, nici macar un copil de 5 ani educat nu mai poate crede asta. Nu poti crede ca un creator a facut singur tot universul – din care noi suntem o microscopica particica – din nimic, dar ca totodata a avut nevoie de coasta lui Adam ca s-o faca pe Eva. Nu poti crede, ca om studii de mai mult de 8 clase primare, ca o pereche din toate vietuitoarele pamantului au incaput intr-o arca de lemn.
  Nu poti crede ca bunul si atotputernicul a facut genocide, ca a dat legi si a facut rele de o cruzime demna de un psihopat, ca se vrea iubit si adulat mai mult decat cel mai tiran dintre dictatori, ca nu face nimic cand un copil e violat sau cand mii de copii mor de foame chiar in clipa cand vei citi aceste randuri.
  Nu poti crede ca ortodosiii sunt singurii pe planeta care stiu sa cui si cum sa se inchine, sa faca posturi si sa spuna rugaciuni in timp ce miliarde de chinezi, japonezi, indieni, occidentali vor arde in iad o vesnicie pentru ca nu au acces la ortodocsie.
  Nu poti folosi un computer sa scri pe un site internet si sa crezi aceste bazaconii enorme.
  Dar mai grav decat toate e ca religia e catalizatorul teroristilor, e combustibilul nationalismului si o unealta eficace de manipulare maselor.

   1. – Dl. Silviu Pricope sustine ca : ” <> ” – INTREBARE : – DE FAPT Dle. Silviu Pricope, NU CREDETI CA S-AR CUVENI SA VORBIM DE O ISTORIE DE PESTE 7000 DE ANI SI DESPRE ADEVARATA CREDINTA A STRABUNILOR NOSTRI ?

   2. Neamul românesc este singurul neam de pe această lume NĂSCUT CREȘTIN. El nu a devenit creștin așa ca majoritatea neamurilor, care s-au creștinat la un moment dat, fie prin evanghelizare, fie prin impunere, fie prin sabie, fie prin necesitatea de a alege la un moment dat o religie. Neamul românesc este creștin de când se știe și de când are conștiința unicității și permanenței sale pe aceste pământuri. Istoria creștinismului pe aceste meleaguri nu arată nici o clipă prezența unei populații care să nu fi fost creștină. Nu arată o armată de predicatori care vin și învață o populație neștiutoare, sălbatică. Cuvântul apostolilor este pur și simplu preluat și integrat în fibra neamului (dând naștere bisericii ortodoxe ca instituție fundamentală), din simplul motiv că nu spunea nici o clipă altceva decât acest neam știa deja din vechime! De asta, aici ortodoxia nu a fost impusă cu forța, cu armate, sau prin evanghelizarea efectuată de predicatori coordonați de vreun centru religios de putere așa cum s-a întâmplat în alte părți.

    În cazul neamului românesc, vechile credințe, tradiții și obiceiuri multimilenare sunt continuate în mod armonios în cadrul ortodoxiei. În cazul neamului românesc nu există nici o discontinuitate.

   3. 7 mii de ani?neam nascut crestin??de unde ati scos si tampeniile asea???
    SUNT PUTIN PESTE 2 MII DE ANI DE CAND A INVIAT ISUS[sunt dovezi]!!

   4. Dacă nu puteți vedea nici o deosebire între „creștinarea” neamului românesc și… a incașilor să zicem… sau a rușilor (care au trimis câte o delegație tuturor celor 3 mari religii ale lumii de atunci, pentru a putea alege pe care s-o adopte)… sau a ungurilor sau a multor altor neamuri… este strict problema dvs.

   5. scuze dar…crestinii sunt urmasi ai lui ISUS CRISTOS!!!
    daca acesta a inviat acum aproximativ 2 mii de ani…cum indrazniti sa afirmati ca
    suntem de 7 mii de ani??DACII,stramosii nostri il venerau pe ZAMOLXE nu pe ISUS CRISTOS!!
    afirmatia dumneavoastra NU poate fi valabila-n veci[ca sa nu zic altfel]!!
    cititi cu atentie sporita biblia[din scoarta-n scoarta de mai multe ori]si dupa aia mai vorbim…

   6. From: Imago mundi To: iliescu_dan31@yahoo.com Sent: Sunday, October 2, 2016 12:08 AM Subject: [New comment] Mobilul ascuns din spatele atacurilor asupra Bisericii Ortodoxe Române #yiv1676531420 a:hover {color:red;}#yiv1676531420 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv1676531420 a.yiv1676531420primaryactionlink:link, #yiv1676531420 a.yiv1676531420primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv1676531420 a.yiv1676531420primaryactionlink:hover, #yiv1676531420 a.yiv1676531420primaryactionlink:active {background-color:#11729E;color:#fff;}#yiv1676531420 WordPress.com nu-s sfant commented: „scuze dar…crestinii sunt urmasi ai lui ISUS CRISTOS!!!daca acesta a inviat acum aproximativ 2 mii de ani…cum indrazniti sa afirmati casuntem de 7 mii de ani??DACII,stramosii nostri il venerau pe ZAMOLXE nu pe ISUS CRISTOS!!afirmatia dumneavoastr” | |

 10. Si comentariile nu sunt de citit din cauza marimii lor darmite articolul. Pacat ca altfel era exact pe aceeasi idee cu mine. Daca era serial sau alta idee.

 11. The great truth is there isn’t one
  And it only gets worse since that conclusion
  The irony of being an extension to nothing
  And the force of inertia is now a vital factor

  1. Stii ce ai citat acolo? Nu de alta dar e cea mai mare ineptie pe care am citit-o vreodata. Asta e problema cu acesti spalati pe creier ca ei nu inteleg cat de limitati si ignoranti sunt. Mai nou tot dobitocul care rupe un pic de engleza se crede cel putin Platon! Oameni incapabili de o logica, o inferenta, nimic…

 12. Daca Biserca Ortodoxa vede peste tot numai manipulatori , si nu incearca sa faca o analiza serioasa sa vada unde greseste si sa incerce sa repare ce se mai poate repara lucrurile vor sta tot mai rau.Tineretul nu mai are incredere in Biserica.Daca Biserica nu ar mai afisa atata lux,si opulenta,daca preotii ar fi mai modesti ,poate lucrurile ar sta altfel.Foarte multi se fac preoti doar din interes, fara sa aibe vocatie si dragoste pentru preotie.Ori preot nu te faci pentru avantje ,ci in ciuda dejavantajelor.Adevarat ca Biserica Ortodoxa este majoritara,dar ortodocsi praticanti sunt foare putini si vor fi din ce in ce mai putini.Isus a spus!Daca vrei sa fii desavarsit vinde averea ta,da-o saracilor si urmeaza-mi Mie!Daca Biserica Ortodoxa L-ar asculta pe Isus lucrurile ar sta cu totul altfel.

  1. Pe cât pariem ca dvs. personal NU SUNTEȚI ortodoxă? (rezultă în mod clar din discursul pe care îl aveți, că nu vă considerați parte integrantă a Bisericii Ortodoxe) 🙂 Și atunci nu văd de unde provine preocuparea dvs. pentru ceea ce face sau ar trebui să facă Biserica Ortodoxă. E ca și cum pe mine m-ar preocupa ce face, cum face și de ce face Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea. De vreme ce n-am nici o treabă cu respectiva biserică, mi se pare de un prost gust fără seamăn să-mi dau cu părerea despre cum ar trebui să arate templele lor sau despre cum ar trebui să umble pastorii lor îmbrăcați.
   Din păcate manipularea la care sunteți supusă (și nu numai dvs. vă împiedică să vedeți capcana în care ați fost prinsă și interesele cui slujiți prin aceste luări de poziție prostești, care nu vă aduc nici un avantaj. Sau poate vă aduc… 😉 Ce știu eu?!… 🙂

   1. aici Ana are dreptate
    si mie,de mic,BOR A INCERCAT SA-MI SPELE CREIERII ca sa cred tot ce spun ei
    ei bine…m-am desteptat la timp si am vazut ca-n BOR sunt foarte multe erori
    mai mult,sunt foarte multe biserici GOALE care mai au putin si…pot spune ca pun lacatele pe usi
    numa’ in zona pietei Gemeni sunt 3 astfel de lacasuri[biserica Dichiu,schitul Darvari si biserica Icoanei]
    mult prea multe bisericisi mult prea putini membrii practicanti

   2. Mințiti cu nerușinare. Bisericile sunt neîncăpătoare Duminica la Liturghie și în general la slujbe.
    Oamenii vin la Biserică atunci când simt nevoia și atunci când sunt slujbe. Dvs. doriți să vină ca la Mall? După ce criteriu măsurați dvs. că Bisericile sunt goale? Vă anunț că stadioanele sunt și mai goale și mai multă vreme decât cea mai nefrecventată biserică. Și totuși există și stadioane. După logica dvs. ar trebui să nu existe.
    Sunteți într-o mare rătăcire. 😦

   3. In schimb va preocupa numarul de lacase de cult evreiesti care au ramas doar ca muzee. Ati putea sti ca aceasta comunitate etnico-religioasa practic iese din istoria Romaniei. Dumneavoastra stiti insa ca atacul contra ortodoxiei vine de la cei 4-5000 de evrei in majoritate octogenari. Uite asa razbate legionarul de sub vorba mieroasa si „rationala”!

   4. @Silviu Prcopie

    eu stau foarte aproape de unul din cele 3 lacase de cult si pot spune ca-s foarte putini oamenii care intra in acel lacas
    cand sunt slujbe…5-7 credinciosi sunt prezenti (exceptie e slujba de inviere cand,recunosc,e cam inghiesuiala)
    o singura data-n an e arhiplin in rest…GOL(la fel e si la celelalte doua)
    asta inseamna neincapator?o singura data-n an?
    dumneata ai zis ca stadioanele-s si mai goale
    asta ar insemna ca lumea sa stea pe stadion mai putin de 20 minute
    in opinia dumitale…concertul dat de Madonna cat a durat?cati oameni crezi dumneata c-au fost?mai putin de 100?
    cat crezi dumneata ca dureaza un meci de fotbal (recunosc,imi displace fotbalul)?7 minute?
    ia documenteaza-te mataluta mult mai bine…

   5. Domnule Silviu Pricope ,eu sunt ortododxa,si asa voi fi pana la sfarsit! Asta nu ma impidica totusi sa vad adevarul .Nu sunt nici atee si nici de alta religie.Asta nu inseamna ca nu le respect tuturor alegerea.Dar eu cred ca religia si credinta nu sunt unul si acelasi lucru.Eu cred ca nu poate exista credinta si dragoste pentru Dumnezeu acolo unde nu exista modestie,smerenie si dragoste pentru toti oamenii, fie ei chiar atei sau de alte religii.Sa lasam asadar lui Dumnezeu dreptul sa ne judece!

  2. Ana, ai dreptate. Dar singurul adevar pe care nimeni nu-l socoteste este ca mesajul hristic a esuat, chiar prin Biserica. Vom vedea ce va fi, dar asa, cum ai spus si tu, nu se mai poate continua. Cei care apara o Biserica falimentara duhovniceste, corupta moral si iubitoare doar de arginti, o fac doar din disperare. Simt ca le fuge pamantul de sub picioare. Dar este rasplata lui Dumnezeu!

   1. Din păcate, da… Se pare că mesajul hristic a eșuat în cazul dvs. Oricum până în ultima clipă, tot mai aveți șansa să vă salvați.
    Cât despre ceilalți creștini, lăsați-i în pace. Nu le purtați dvs. de grijă. Că are cine să vegheze asupra lor.

   2. pai toti din toate cultele mint cu nerusinare.
    scopul e sa te atraga spre ei sa devii un fel de pai invizibil(bani pentru pomana,loc de veci,cununie,botez,etc)
    BISERICA FACE SPALARE DE BANI!
    SIGUR NU-I DECLARA!
    si biblia e tradusa gresit.

   3. serios?ai fost pe la toate ramurile bisericii crestine[adventisti de ziua a saptea,baptisti,reformati,evanghielisti,greco-catolici,romano-catolici,etc]de afirmi asta??mai mult ca sigur ca NU
    biblia tradusa gresit???ia spune mataluta cum e corect…invata-ne daca esti asa intelept cum pretinzi ca esti!

   4. eu n-as zice ca mesjul in sine a esuat
    as zice ca extrem de multi mesageri lacomi fiind,au esuat sa-l transmita

   5. Cand zici „mesajul hristic”, te referi la cel care spune sa intorci si obrazul celalalt sau la cel ce zice: ” Dati-i cezarului ce-i al cezarului”?

  3. Tamaio, tocmai ti-a explicat in articol ca bisericile sunt neincapatoare si tu mananci cacat ca nu sunt ortodocsi practicanti? Ba da sunteti prosti gramada sau pur si simplu rau intentionati. Si referitor la preotii opulenti, chiar crezi dumneata ca agoniseala lor se face doar din biserica? Sunt oameni gospodari si cu cap, tuta naibii! E dreptul lor sa asigure un trai decent familiei care nu a depus vreun juramant de saracie. Esti imbecila de ma enervezi!

 13. Se spune ca sunt prea multe biserici fiindcă in marea lor majoritate sunt goale, tineretul S-a îndepărtat de credința străbunilor. Si tare as vrea sa știu de ce bisericile stau încuiate in afara slujbelor. Multi dintre noi simt nevoia de reculegere intr-un lacaș sfânt așa cum am văzut in Europa. Mi-a plăcut manipularea in legătura cu evreii….

 14. Vom spune ce voim si cat
  Avem putinta de-a pricepe
  Putin sau mult ori doar atat
  Cat randurile le-om incepe

  Am scris de termeni si idei
  Am scris de spiritualitate
  Am scris de suflet si atei
  Am scris de toti si despre toate

  Dar nu ne intrebam deloc
  Cum poate viata sa incepa
  Cum poate fara nci un loc
  S-apara si uscat si apa

  Nici nu notam cat de vadit
  Si cat de clar Se vede Domnul
  Intru IISUS Cel Rastignit
  Noi cei mai invatati cu somnul

  Religia ne-ar fi adus
  Multe frumoase dar si rele
  Uitand voit a le fi spus
  Ca omenesti sunt toate-acele.

  Ci ridicati ai vostri ochi
  Catra Hristos Intru Treime
  Ci nu va mai legati de pochi
  Lasati aceasta preotime.

  Caci ei au stat si s-au rugat
  Plecand genunchii-n toata vremea
  Crezand adese-au lacrimat
  Plangand pacatele si lenea

  A cui au fost acelea dar?
  Au fost a lor si-au fost a lumii
  Si nici un mare carturar
  N-au fost ca ei plangand;nebunii

  Ei cred ce noi nu pomenim
  Ei plang cand noi ne vrem marirea
  Ei cred can noi ii prigonim
  Si ne implora Mantuirea.

  Ca sunt si ei cum suntem noi
  O mana de tarana moarta
  Ca au si ei dorinti,nevoi
  Ca tot un trup prin lume-i poarta

  Aceste toate sa le stim
  Acestea toate sa le trecem
  Findca plecati spre tintirim
  Suntem atat cat ne petrecem.

  Si totusi ei L-au Cunoscut
  Desi cu toti dupa masura
  Pe Cel Maret si Nevazut
  Fara minciuna,fara ura.

  – – – – – – – – – – – – – – – –

  Si totusi nu e despre ei
  Credinta din acesta lume
  Ci-N Domnul are un Temei
  IISUS HRISTOS Cel dupa nume

  Cu totii dara vom pleca
  Dar va Rugati Crestini cu firea
  Sa-avem prin ce-am stiut via
  Primi din Domnul Mantuirea.

 15. Vom spune ce voim si cat
  Avem putinta de-a pricepe
  Putin sau mult ori doar atat
  Cat randurile le-om incepe

  Am scris e termeni si idei
  Am scris de spiritualitate
  Am scris de suflet si atei
  Am scris de toti si despre toate

  Dar nu ne intrebam deloc
  Cum poate viata sa incepa
  Cum poate fara nci un loc
  S-apara si uscat si apa

  Nici nu notam cat de vadit
  Si cat de clar Se vede Domnul
  Intru IISUS Cel Rastignit
  Noi cei mai invatati cu somnul

  Religia ne-ar fi adus
  Multe frumoase dar si rele
  Uitand voit a le fi spus
  Ca omenesti sunt toate-acele.

  Ci ridicati ai vostri ochi
  Catra Hristos Intru Treime
  Ci nu va mai legati de pochi
  Lasati aceasta preotime.

  Caci ei au stat si s-au rugat
  Plecand genunchii-n toata vremea
  Crezand adese-au lacrimat
  Plangand pacatele si lenea

  A cui au fost acelea dar?
  Au fost a lor si-au fost a lumii
  Si nici un mare carturar
  N-au fost ca ei plangand;nebunii

  Ei cred ce noi nu pomenim
  Ei plang cand noi ne vrem marirea
  Ei cred can noi ii prigonim
  Si ne implora Mantuirea.

  Ca sunt si ei cum suntem noi
  O mana de tarana moarta
  Ca au si ei drinti,nevoi
  Ca tot un trup prin lume-i poarta

  Aceste toate sa le stim
  Acestea toate sa le trecem
  Findca plecati spre tintirim
  Suntem atat cat ne petrecem.

  Si totusi ei L-au Cunoscut
  Desi cu toti dupa masura
  Pe Cel Maret si Nevazut
  Fara minciuna,fara ura.

  Si totusi nu e despre ei
  Credinta din acesta lume
  Ci-N Domnul are un Temei
  IISUS HRISTOS Cel dupa nume

  Cu totii dara vom pleca
  Dar va Rugati Crestini cu firea
  Sa-avem din ce-am cerut via
  Primi din Domnul Mantuirea.

  1. cer scuze pentru a nu fi corijat mica poezie scisa si o redau in continut revizuit;

   Vom spune ce voim si cat
   Avem putinta de-a pricepe
   Putin sau mult ori doar atat
   Cat randurile le-om incepe

   Am scris de termeni si idei
   Am scris de spiritualitate
   Am scris de suflet si atei
   Am scris de toti si despre toate

   Dar nu ne intrebam deloc
   Cum poate viata sa incepa
   Cum poate fara nici un loc
   S-apara si uscat si apa

   Nici nu notam cat de vadit
   Si cat de clar Se vede Domnul
   Intru IISUS Cel Rastignit
   Noi cei mai invatati cu somnul

   Religia ne-ar fi adus
   Multe frumoase dar de rele
   Uitam voit a le fi spus
   Ca omenesti sunt toate-acele.

   Ci ridicati ai vostri ochi
   Catra Hristos Intru Treime
   Ci nu va mai legati de pochi
   Lasati aceasta preotime.

   Caci ei au stat si s-au rugat
   Plecand genunchii-n toata vremea
   Crezand adese-au lacrimat
   Plangand pacatele si lenea

   A cui au fost acelea dar?
   Au fost a lor si-au fost a lumii
   Si nici un mare carturar
   N-au fost ca ei plangand;nebunii

   Ei cred ce noi nu pomenim
   Ei plang cand noi ne vrem marirea
   Ei cred cand noi ii prigonim
   Si ne implora Mantuirea.

   Ca sunt si ei cum suntem noi
   O mana de tarana moarta
   Ca au si ei dorinti,nevoi
   Ca tot un trup prin lume-i poarta

   Aceste toate sa le stim
   Acestea toate sa le trecem
   Findca plecati spre tintirim
   Suntem atat cat ne petrecem.

   Si totusi ei L-au Cunoscut
   Desi cu toti dupa masura
   Pe Cel Maret si Nevazut
   Fara minciuna,fara ura.

   Si totusi nu e despre ei
   Credinta din acesta lume
   Ci-N Domnul are un Temei
   IISUS HRISTOS Cel dupa nume

   Cu totii dara vom pleca
   Dar va Rugati Crestini cu firea
   Sa-avem din ce-am cerut via
   Primi din Domnul Mantuirea.

 16. Iertati-ma inca odata,aceasta poezie fiind postata in mod independent de vointa mea(postasem ieri insa neaparnd,am scris si astazi)de mai multe ori,rog pe cel ce poate face ceva sa lase doar ultima varianta spre a nu deranja ori impieta in citirea comentariilor.Binecuvantare!

 17. Adica Patriarhul Ortodoxiei Romane trebuie sa fie cu Dacia sau cu ARO iar ultimul cioban sau mafiot care nu stie tabla inmultirii poate avea orice masina plus elicopter, da ? Iar intrebarea din ai cui bani abia aici este la locul ei. Ar trebui sa ne fie noua rusine si sa terminam sa ne lasam manipulati si dusi ca vitele de lant de catre toti cei care lovesc in toti stalpii credintei noastre stramosesti in care se inscrie si furibuna campanie antipatriarh. Ni se impune homosexualitatea, in toate felurile, inca de la gradinita, ni se impune scoaterea religiei din scoli, scoaterea icoanelor din scoli, ca intr-un inept neoiconoclasm, stoparea constructiilor de biserici, scoaterea limbii romane – mama noastra – din scoli, scoaterea Istoriei neamului nostru din scoli, etatizarea averilor manastiresti si bisericesti. Se fac aproape zilnic emisiuni cu caracer ateist pe toate televiziunile, se promoveaza pornografia de toate tipurile incepand cu cea infantila, se cer cluburi in facultati pentru homalai si LGBT, sunt urmariti si crucificati pe ecranele tv preoti care au gresit, etc, etc. Se retrocedeaza intr-o graba demna de o alta cauza terenuri, castele, codri, vetre satesti cu tot ceea ce se afla astazi pe acestea, unor falsi fosti proprietari, carora li se redau in natura sau in bani mijoace fixe care au mai fost platite si rasplatite la vremea lor, organismele statului si justitia tarii neavand nici cea mai mica strabatere de indoiala, ba chiar stiind bine ca ceea ce fac, intr-o tara normala, asezata aceasta s-ar numi tradarea cu buna stiinta a intereselor tarii.Mai ramane sa puna tunurile si para focului pe bisericile noastre asa cum a facut generalul Bukow in Evul Mediu cu bisericile din Transilvania. Dar, de boi ce suntem NU NE PRINDEM LA SCHEMA NICI DE-AI DRACULUI si nu numai ca nu luptam impotriva acestor tendinte de deznationalizare a romanilor si de stergere a constiintei noastre de neam dar mai mult ne inrolam imediat, pe loc ne dam cu dusmanul, impotriva credintei si a limbii mamei noastre ca niste turme de animale care deschid lupilor usa stanei.

  ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  Da, domnule, asa e cum ziceti, in buna masura. Dar asa cum am spus, greselile popilor sunt folosite, alaturi de alte manipulari si asmutari ale lumii impotriva ORTODOXIEI PENTRU A INDEPLINI IN SFARSIT „POHTA CE-AU POHTIT” de a sterge si scufunda aceasta insula ortodoxa in marea MARE CATOLICA. De sute de ani se tot da, in diverse feluri in credinta ortodoxa incepand cu mistificarea numita greco-catolicism, o struto-camila infiintata anume pentru a apropia macar pe jumatate lumea romaneasca de MAMA ROMA. Ceea ce le-a si reusit in buna masura. Patriarhul este si el volens-nolens un stalp al ortodoxiei romane. La noi nici unul dintre capii bisericii nu a fost bun. Ori erau inculti, ori erau comunisti, ori erau vanduti securitatii. Asa o fi, dar cei care ne asmut impotriva lor, asa indirect si subliminal, nu asta ii doare. Se folosesc doar de aceste motive pentru a alatura altor masuri de denigrare si slabire a credintei, in vederea deznationalizarii -credinta fiind un incredibil liant – si greselile popilor. Descrestinarea prin masuri de scoaterea religiei din scoli si apoi si din societate, ceea ce nici comunismul n-a reusit, un nou iconoclasm, pervertirea sufletului copiilor cu promovarea homosexualitatii, „durerea” de …banii bisericii, zilnice programe tv impotriva a tot ce e traditie romaneasca, etc, etc, alaturi de loviturile de baros date in tot si in toate incepand cu patriarhul se alatura atragerii boborului in „osteneala” de a ne instraina de Crezul Ortodox, – sobornicesc si apostolicesc – si de a ne apropia de cel catolic – apostolic si catolic. ACESTEA TREBUIE VAZUTE CAND DAM IN PATRIARH si in tot ce ne defineste ca romani crestin-ortodocsi. Asta facem dintotdeauna, abia asteptam sa ni se arunce in arena o victima, dupa ce o facem scame observam ca era fratele nostru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s